bezár
 

zene

2008. 10. 10.
Dzsessz - norvégul újragondolva
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Őszi Fesztivál nyitónapján, pénteken norvég dzsesszmuzsikusok foglalják el a Millenáris Teátrum pódiumát, ahol New Jazz Update 2008 címmel este fél kilenctől a dzsessz négyféle stílusából adnak ízelítőt a közönségnek.
Minthogy az dzsessznek nincs nagy múltja Norvégiában, a skandináv muzsikusok a jövőt vették célba: az utóbbi másfél évtized leginnovatívabb és legizgalmasabb kezdeményezései indultak a fjordok vidékéről, az északi dzsesszrajongóknak így nem csak Jan Garbarek juthat eszükbe - mutatnak rá a szervezők.

Az egykor széles körben népszerű és alapvetően táncorientált dzsessz eredendő szellemiségéhez ezek az új kezdeményezések jól illenek: az elsőként fellépő Beady Belle világa ezzel rokon. A formáció vezető egyénisége a varázslatos hangú énekesnő, Beate S. Lech, tagjai Marius Reksjo (basszusgitár) és Erik Holm (dobok).

A Budapesti Őszi Fesztivál négyféle stílust bemutató monstre koncertje felvonultatja a norvég dzsessz krémjét. A futurisztikus elektro-dzsesszt képviselő duó, a Humcrush a jellemezhetetlen hangú Sidsel Endresent fogja kísérni, aki többször is járt már ugyan Magyarországon, de vokális képességeivel érdemes újra és újra szembesülni. Hangszálaival a legkülönfélébb hangzásokat képes előidézni, amikor pedig hagyományos módon énekel, közönsége átélheti, milyen az északi hosszú tél és az egyedüllét.

Az est szenzációja minden bizonnyal az ifjú kora ellenére is legendának számító zongorista, Bugge Wesseltoft lesz, aki szólóprodukciója mellett a Mungolian Jet Set elnevezésű DJ-kollektívával is bemutat néhány "kötelező gyakorlatot". A dzsesszzongorázás klasszikus virtuózaként indult Wesseltoft az 1990-es évek került kapcsolatba az elektronikus tánczenével, és kiadta korszakalkotó, Grammy-díjat érő lemezét, a New Conception of Jazz-t, a következő felvételét pedig a BBC dzsesszkritikusa már mint a „dzsessz új világrendjének” képviselőjét méltatta. A budapesti koncerten tehát egy új világrend 2008-as állapotáról kaphat a hallgató információt - első kézből.

A Mungolian Jet Set feat DJ-csapata dzsesszalapokról indul, éjfél előtt fél órával, így a program minden bizonnyal a másnapba nyúlik majd.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
JPEGMAFIA & Danny Brown: SCARING THE HOES

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés