bezár
 

film

2008. 10. 11.
Egy hét múlva a mozikban az új Bush-film, Stone védekezik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jövő pénteken, három héttel az amerikai elnökválasztás előtt kerül mozikba a W, Oliver Stone új filmje George W. Bush elnökről. A rendező máris védekezni kényszerül.
 A W. időzítése miatt azzal támadják a közismerten liberális beállítottságú Stone-t, hogy szándékosan most dobja piacra Bush portréját: arra kényszeríti a választókat, hogy az ő filmje alapján gondolkodjanak el az elmúlt nyolc évi republikánus kormányzásról és az Egyesült Államok jövőjéről.
 
A W-t hat hét alatt forgatták a nyáron Louisiana államban, majd a rá következő két hónap alatt vágták meg Los Angelesben, hogy néhány héttel a novemberi elnökválasztás előtt bemutathassák. A jobboldali sajtó reakciója borítékolható volt: Stone újabb történelmi fantazmagóriát alkotott, ezúttal azért, hogy Barack Obama demokrata párti elnökjelölt ügyét segítse.

Stone azonban tagadja, hogy az alkotás ilyen szándékkal készült volna, mint állítja, a filmet most kell bemutatni, amíg Bush nem távozott Washingtonból. "Ez nem politikai film, hanem Shakespeare-i" - fogalmazott. Magyarázata szerint a film az apja ellen lázadó Bushról szól, aki azt hiszi, erősebb apjánál és jobban teljesít nála.

"A film (Bush) kolosszális hibáiról, valamint hazugságairól szól" - mondta a rendező, aki szerint bizonyos értelemben ödipuszi a történet, hiszen "megölte az apját azáltal, hogy lerombolta örökségét, a nevet".

Stone nem titkolja véleményét: akárki is nyeri meg az őszi választást, George W. Bush megváltoztatta a világot, "három háborút hagyott ránk, az irakit, az afganisztánit és a terrorellenes háborút, valamint a megelőző csapás örökségét".

"Ez az örökség évekig kísérteni fogja utódját. Jó, ha az emberek a választás előtt átgondolják, kit választottak nyolc éve, és hova jutott az ország" - mondta a háromszoros Oscar-díjas hollywoodi alkotó, olyan korszakos filmek rendezője, mint A szakasz, a Született július 4-én, a JFK - Nyitott dosszié, továbbá a Nixon és a Tőzsdecápák.

Stone - akit több korábbi filmje miatt bíráltak a tények és a fikció szabados vegyítése miatt - azt állítja, hogy egyáltalán nem festett pártos portrét Bushról, igyekezett "tisztességes, kiegyensúlyozott" képet nyújtani az elnökről és elkerülni, hogy bármelyik oldalra álljon. "Nem volt szándékunkban gyűlölködni vagy ítélkezni George W. Bush vagy adminisztrációja felett, ő és kormánya magukért beszélnek" - mondta.
 
A címszerepet játszó Josh Brolin (Nem vénnek való vidék, Amerikai gengszter) elmondta: eleinte nem volt benne biztos, hogy neki való a szerep, de a szövegkönyvet elolvasva megindultságot és szomorúságot érzett. Rájött, hogy "ez a legnagyobb kihívás, amely egy színészt érhet".

James Cromwell, aki az elnök apját, George H. W. Busht alakítja, azt mondta: "Persze, ez egy politikai film, hülyeség volna tagadni, hogy nem az".

Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője azzal kommentálta a filmet, hogy "sokkal fontosabb dolgaink vannak, mint egy ilyen nevetséges filmről nyilatkozni". Mint hozzáfűzte, Stone nem történelmi pontosságáról híres.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés