bezár
 

irodalom

2008. 10. 11.
Jaroslav Seifert díjat kapott Václav Havel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jaroslav Seifert díjjal tüntették ki Václav Havelt. A neves drámaíró, a volt cseh államfő a díjat pénteken este vette át a prágai Szent Anna templomban.
Az irodalmi díjat Václav Havel összegyűjtött írásainak és beszédeinek legutóbbi kötetéért kapta. Ebben a kötetben látott napvilágot egyebek között a Távozás című színjátéka, amelynek legutóbb Londonban volt bemutatója. A színdarab több tucatnyi nyelven, így magyarul is megjelent. Prágában már fél éve telt ház előtt játsszák. 

A Jaroslav Seifert díjat 1986-ban Stockholmban alapították cseh emigránsok röviddel azután, hogy a nagy cseh költő megkapta a Nobel-díjat. "Szerettük volna megakadályozni, hogy a Nobel-díjas költő nevével esetleg visszaéljen a korabeli csehszlovák kommunista hatalom, ezért megalapítottuk a Seifert-díjat" - mondta újságíróknak Frantisek Janouch, a Charta 77 alapítvány igazgatója. Az első időszakban a díjat a csehszlovák szocialista rendszerben, a hetvenes és nyolcvanas években betiltott íróknak ítélték oda. 

"Jómagam is  bábáskodtam egy kicsit a díj létrehozása körül. Arra azonban nem gondoltam, hogy egyszer majd én is megkaphatom. Ezért meglepett, amikor közölték velem, hogy az idén én fogom megkapni ezt az elismerést" - jelentette ki Havel.

Leszögezte: A Seifert-díjat eddigi irodalmi munkássága komoly elismerésének tartja és az azzal járó 300 ezer koronás - mintegy hárommillió forint - pénzjutalmat a Vize 97 alapítványnak ajándékozza. "Az alapítvány jelenleg cseh diákok külföldi tanulmányait támogatja. Nincs benne sok pénz, ezért minden korona jól jön" - magyarázta döntését a volt államfő és a nemzetközileg ismert emberi jogi aktivista.

A Seifert-díjat a múltban olyan ismer cseh és szlovák írók kapták mint Dominik Tatarka, Bohumil Hrabal, Milan Kundera vagy Josef Skvorecky.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés