bezár
 

zene

2013. 02. 27.
Budapesti Tavaszi Fesztivál
Sajtótájékoztató 2013. február 26.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március 22. és április 7. között rendezik meg a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivált. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A fesztivál megnyitóját a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezik, ez egyben a Magyar Nemzeti Múzeum és a KOGART közös rendezésében megvalósuló, Vonzások és változások. - A 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben című kiállítás megnyitója is egyben.
A rendezvényen részt vett Tarlós István főpolgármester, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Denéné Tóth Mariann, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Baranyay László, a Nemzeti Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója és Dr. Horváth Viktória turisztikáért felelős államtitkár. A fesztivál programját Vitézy Zsófia fesztiváligazgató ismertette.

Szent Efrém Férikar


A sajtótájékoztatót a Szent Efrém Férfikar produkciója nyitotta, s Recirquel Cirkusz az éjszakában című produkciójának részlete zárta.

Tarlós István


Beszédében Tarlós István főpolgármester kiemelte: nem lehet minőségi életet élni anélkül, hogy a művészeteknek áldoznánk, így a Budapesti Tavaszi Fesztivál nem csak a főváros emblematikus rendezvénysorozata, de hagyományőrzés és egyben felelősség is.

Németh Lászlóné


Németh Lászlóné hangsúlyozta, hogy a művészet és a mecenatúra mindig is elválaszthatatlan volt egymástól, és a kormányzat még a legnehezebb időkben is igyekezett segítséget nyújtani a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. Idén sincs ez másként: a fesztivált a kormányzat nemzeti örökségünk részének tekinti.

Hammerstein Judit elmondta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivált Európa 50 legrangosabb összművészeti fesztiválja közt tartják számon, és az ország egészének megítélését befolyásolja, ezért tartja fontosnak a tárca az eseménysorozat támogatását a nehezebb időkben is.


Baranyay László a Magyar Fejlesztési Bank társadalmi szerepvállalása fontos pontjának tekinti a kulturális szponzorációt, így a Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatását is.

Denéné Tóth Mariann hangsúlyozta: bár a nemzetközi turisztikai trendekben egyre nagyobb szerepet kapnak a prémium szolgáltatások, a Turizmus Zrt-t örömmel tölti el, hogy a fesztivál bárki számára elérhető, számos ingyenes esemény is bekerült a programfüzetbe.

Idén is jelentős sztárvendégeket láthatnak-hallhatnak a fesztiválozók, eljön többek között Claudio Abbado (az Orchestra Mozartot vezényli), Philippe Herreweghe (a Collegium Vocale Genttel), Patricia Petibon (a Münchener Kammerorchesterrel) Joshua Bell (az Academy of St Martin in the Fields élén) és Christoph Prégardien (a Le Concert Lorrainnal), illetve Jurij Basmet (a Moszkvai Szólistákkal) is.

A pazar nagyzenekari hangversenyek mellett a fesztivál szervezői idén nagy hangsúlyt fektettek a minőségi kamarakoncertekre is: összesen 19 kamaraestet számolhatunk össze a míves programfüzetben, olyan neves fellépőkkel, mint Massimo Mercelli fuvolaművész. A szervezők az ő meghívásával egyben az olasz-magyar kulturális évad előtt is tisztelegnek.

Vitézy Zsófia


Vitézy Zsófia elmondta, hogy a fesztivál missziójának tekinti a fiatal művészek szélesebb körökben történő megismertetését, így az Új generációk programsorozat keretein belül számos 30 év alatti tehetség mutathatja meg magát.

Az idei fesztiválon három ősbemutatót is láthatnak az érdeklődők: Orbán György Lubus Tabulaturae című művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar adja majd elő, a fent említett Cirkusz az éjszakában című produkció a cirkuszszínházi hagyományokat eleveníti majd fel, a Gemza Péter által rendezett Csongor és Tünde pedig Weiner Leó, Bartók és Kodály zenéjét ötvözi majd a legmodernebb mozitechnikával, tánccal és Jankovics Marcell emblematikus animációival.

Különleges élmények egész sora fogja elkápráztatni a fesztiválozókat: az Orgonatúra koncertsorozat keretein belül látható lesz majd Fritz Lang legendás Metropolis című filmje, méghozzá Stephan Graf von Bothmer orgona-aláfestésével. A Hammond orgona sztárja, Dr. Lonnie Smith már a dzsessz és crossover felé vezeti a programokat. Ezen stílusok kedvelői sem maradnak koncert nélkül: Snétberger Ferenc a kameruni származású Richard Bonával varázsol majd.

Az egyik legizgalmasabb eseménynek ígérkezik Sztravinszkij Tavaszi áldozatának forradalmi színrevitele: a táncosok és a legmodernebb vetítési technikák alkotnak szerves egységet Klaus Obermeier koncepciójában.

A Verdi- és Wagner év adja az operaprogramok tematikáját: a Magyar Állami Operaház Verdi-maratonnal, húsvéti Parsifal-előadással és Rigolettóval adózik a két zeneszerző emlékének. Igazi csemegének ígérkezik Peter Brook Egy varázsfuvola című előadása is.

A tánc szerelmesei láthatják a flamenco nagyasszonyát, Carmen Cortést és a Danish Dance Theatre-t – mindkettőjüket először üdvözölhetjük hazánkban.

A tavaly óriási népszerűségnek örvendő tematikus városi séták nem csupán a külföldieket segítik abban, hogy megismerkedjenek fővárosunkkal, de az itt lakók is sok érdekességet tudhatnak majd meg lakóhelyükről.

A helyszínek közt megtaláljuk a Művészetek Palotáját és a Magyar Állami Operaházat, a fesztivál alatt megnyíló Budapest Music Centert, a Thália és a Bárka Színházat, a Magyar Rádiót, az Uránia Filmszínházat, több templomot és intézetet – utóbbiak nagy segítséget nyújtottak a külföldi fellépők utaztatásában és elszállásolásában.

(A képek Valuska Gábor fotói - a szerk.)


nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
JPEGMAFIA & Danny Brown: SCARING THE HOES

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés