bezár
 

film

2008. 10. 12.
A mozi 50 legzavartabb elméje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az emberi elme angyalokat és démonokat is szülhet. Mi lehet a közös a Psycho Norman Bates-ében és A bárányok hallgatnak Hannibal Lecterében? Azontúl, hogy egy-egy kultikus film főhősei, a mozi legzavartabb elméihez tartoznak, akiket - szám szerint félszázat - két spanyol szerző gyűjtött egybe a Sorozat-pszichopaták (Psicópatas en serie) című kötetükben.
Jordi Batet és Rafael Dalmau kétszáz filmből gyűjtöttek anyagot, végül a könyvet alig három hónap alatt írták meg. 

John Doe, a Hetedik réme, Mickey és Mallory a Született gyilkosokból, Bőrarc A texasi láncfűrészes gyilkosból, Jack Torrance A ragyogásból, Kicsi Alex a Mechanikus narancsból és Bruno az Idegenek a vonatonból újraélednek - egyesek újra meghalnak a "véráztatta" oldalakon. Ugyanakkor a szerzők igyekeztek távol tartani magukat azoktól a filmektől, amelyek emberi zsigereket mutatnak, és amelyek az önmagáért való erőszakot állítják előtérbe. "A vér eladható" - ismeri el azonban Dalmau, így a könyv fotóin mintegy 500 halál látható, hidegvérű gyilkosságoktól más, a mozi által megteremtett és újrateremtett legrosszabb emberi szörnyetegek által elkövetett atrocitásokig. Vannak jócskán olyanok is, amelyek valóságos történeten alapulnak. A szerzők összesen 21 ilyen filmet válogattak be a könyvbe, köztük A bostoni fojtogatót, a Mennyei teremtményeket, valamint a Ted Bundyt. Ez utóbbi azt a kétes dicsőséget mondhatta magának, hogy elsőként került be "sorozatgyilkosként" az amerikai bűnügyi történelembe. 

A filmek többsége amerikai, de nyolc alkotás brit eredetű: ide sorolják Hitchcockot az Idegenek a vonatonnal és a Frenzyvel, Stanley Kubrickot a Mechanikus naranccsal és A ragyogással, valamint a lengyel Roman Polanski Iszonyatát, amelynek főszereplője a francia Catherine Deneuve volt. De bekerült a német Fritz Lang 1931-es M - egy város keresi a gyilkost című klasszikusa is. A két kronológiai végpontot a német Robert Wiene 1920-as Dr. Caligarija és a francia szerzőpáros, Alexandre Bustillo és Julien Maury 2007-es Belül (A l'intérieur) című filmje jelenti. Ez utóbbit Dalmau az általa látott legszélsőségesebb filmek egyikének nevezte.

A kötet szerzői leltárba vették hőseik gyilkolási és kínzási módszereit, ezeket a könyv végén felsorolják. Dalmau szerint "a moziból sokat lehet tanulni", de számára az a legnyugtalanítóbb, hogy nagyon sok pszichopata él az emberek között, és erre akkor jött rá, amikor elolvasta Bernat Parés Sabatés pszichológusnak a könyvhöz írt előszavát. Sabatés felhívja a figyelmet arra, hogy "a pszichopata antiszociális személyiségzavarától és nem hallucinációktól szenved", de tettei nem okoznak neki lelkifurdalást és legfeljebb azzal igazolja magát, hogy "kemény az élet".
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés