bezár
 

art&design

2013. 03. 04.
Erzsébet királyné új portréi Esztergomban
Sisi portréfestő pályázat / Portraits über Sisi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Háromszázötvennél több mű érkezett az Erzsébet királyné születésének 175. évfordulója alkalmából tavaly meghirdetett Sisi portréfestő pályázat kiállítására, melynek fél millió forintos fődíját a Veszprémben élő Kádár Tibor nyerte...
Sok kíváncsi látogató és versenyző várta izgatottan a győztesek megnevezését március 1-jén Esztergomban Borovi Dániel művészettörténész beszéde után, messze földről vonzott érdeklődőket a magyar királyné és osztrák császárné kultusza iránti vonzalom és a színvonalasnak ígérkező díjkiosztó. Második a kézdivásárhelyi születésű Máthé László lett, harmadik a Budapesten élő Szabó Attila.

2012 nyarán rajz- és festménypályázatot hirdetett Mudrák Béla Tamás, a Krea-tipp Papír- és Művésztermékek Boltja tulajdonosa: "olyan portrékat várva, amelyek magyar vagy gyászruhában örökítik meg a királynét egy fontosabb magyar történelmi eseményen vagy egy magyarországi helyszínen." A beküldött számtalan gyerekrajz közül a legjobbakat egy kivetítőn lehet megnézni a Prímás Pincében, a szakmai zsűri által legszínvonalasabbnak ítélt műveket pedig egy különteremben március 31-ig.



A győztesek tehát:
1. helyezett: Kádár Tibor
2. helyezett: Máthé László
3. helyezett: Szabó Attila 
különdíj: Kovács Ágnes

Mudrák Béla Tamás ibolyacsokorral és a művészettörténésszel

Avatott szem könnyen felismeri, melyik pályaműnek mi volt a mintául szolgáló eredetije (illetve az eredeti képről "idősített" változata, hiszen Sisi az 1860-as évek végétől nem engedte fotózni magát, s festményekhez is egészen ritkán ült modellt), a magyar koronázási díszruhás kép(ek) lemásolása és újraértelmezése viszont több pályázónak láthatóan nehézséget okozott. Pedig a királyné kultusza éppen a kiegyezés létrejöttében játszott, jelentősnek gondolt szerepe miatt alakult ki, valamint a minden évben elmaradhatatlan magyarországi tartózkodása miatt. (A bécsi udvar kötöttségei elől gyakran menekült külföldi utazásokba, de Magyarországon összességében csak hét évnyi időt töltött házassága negyvennégy esztendeje alatt.)

Amint az uralkodópár ábrázolásáról több cikket publikáló Borovi Dániel művészettörténész a megnyitón is elmondta, a királyné gyakran a magyarok védangyalaként jelent meg a 19. század utolsó harmadának gondolkodásában, tisztelete vallási színezetet kapott. Összekapcsolódott Árpádházi Szent Erzsébet alakjával, valamint a Patrona Hungariae (Magyarok Nagyasszonya), a mennyei királyné is ott szerepelt a megnevezései között.



"Rudolf trónörökös öngyilkossága (1889) pedig egy további Mária-aspektussal, a Fájdalmas Anya (Mater Dolorosa) képével árnyalta Erzsébet mítoszát. Erőszakos halála (1898) a mártíromság motívumával egészítette ki a maga teljességében ekkor kibontakozó kultuszt, amellyel – noha az hivatalos formát is kapott – Magyarországon az emberek nagy része személyesen is azonosult", olvashatjuk a pályázat legjobb műveiről készített tetszetős katalógus élén, melyhez a Prímás Pincében lehet (ingyen) hozzájutni. A pályázaton indult gyermekek közül pedig a mecénás ígérete szerint mindenki ajándékot kap.

A Sisi portréfestő pályázat legjobbjait bemutató kiállítás a Prímás Pincében (Esztergom, Szent István tér 4.) látható március 31-ig.
nyomtat

Szerzők

-- Klein László --


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés