bezár
 

art&design

2008. 10. 14.
Tíz és fél méteres Szűz Mária-szobrot állítottak fel Hercegszántón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz és fél méteres Szűz Mária-szobrot állítottak fel Hercegszántón Rozsdamentes acélból készült, 10 méter 53 centiméter magas Szűz Mária-szobrot avatott fel hétfőn Hercegszántó határában Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke.
A szobor a településről Amerikába elszármazott Vöő Sándor adománya. A faluban úgy tudják, hogy a két tonnás alkotás a világ legnagyobb Mária-szobra.

"Két évvel ezelőtt értesített bennünket az Amerikai Egyesült Államokban élő Vöő Sándor, hogy egy Szűz Mária-szobrot szándékozik készíttetni és felállítani a településen, ahonnan 1956-ban távozott" - mondta az avatáson Feigl József, Hercegszántó polgármestere az MTI-nek.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a 2.300 lakosú község címere is Mária mennybemenetelét ábrázolja, valamint a településen található két templomot, az ortodox katolikus és a római katolikus egyház templomát is Mária tiszteletére szentelték fel.

Mária-szobor: 10,53 méter magasA fentiek miatt a település lakossága Mária-tisztelő, ezért is jelentős esemény, hogy a községbe került ez a monumentális alkotás - jegyezte meg a polgármester, aki - mint mondta - reméli, hogy a faluban a turisták mellett a szobornak köszönhetően hamarosan megjelennek majd a zarándokok is.

A polgármester beszámolt arról, hogy az adományozó által létrehozott alapítvány tulajdonába került az a másfél hektáros terület, ahol a szobrot felállították. A szobor ápolását, s az ott kialakítandó park gondozását is az alapítvány végzi, de számítanak további adományozókra is.
A falu központjától két és fél kilométerre lévő Vodica-Máriakert kegyhelyen állították fel a 10 méter 53 centiméter nagyságú alkotást, amit a Pécsett élő Rigó István szobrászművész két év alatt készített el.
A Bábel Balázs érsek által celebrált szentmisén és a szoborszentelésen több mint ezren vettek részt.

A Mária-szobrot a település utolsó házától induló földúton lehet megközelíteni. A település pályázni szeretne a szilárd burkolatú út megépítéséhez szükséges forrásokra is, mert az útépítéshez szükséges 30-40 millió forintot önerőből nem tudják előteremteni.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés