bezár
 

irodalom

2008. 10. 15.
Naive Pflanze: felolvasást tart Harcos Bálint
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harcos Bálint ifjú magyar író tart felolvasást szerdán este németül most megjelent kötetéből, a Naiv növényből a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben mint az Akademie Schloss Solitude volt ösztöndíjasa.
Az esten Jean-Baptiste Joly, a stuttgarti akadémia igazgatója köszönti az egybegyűlteket, majd Földényi F. László esszéista, műfordító, kritikus tart előadást a kortárs mai magyar irodalomról, és bemutatja Harcos Bálint Naiv növény című első regényét, amelyet Naive Pflanze címmel adott ki szeptember végén a merz and solitude kiadó. Harcos Bálint kötetét Kalász Orsolya és Monika Rinck ültette át német nyelvre - mondta el Gaál Tekla, az intézet munkatársa az MTI-nek.

A 32 éves író 2007-ben volt a Solitude Akadémia ösztöndíjasa. Első kötete, verseinek gyűjteménye, a Harcos Bálint Összes hat évvel ezelőtt látott napvilágot az Új Palatinus Kiadónál, a Naiv növény pedig 2006-ban az Ulpius-ház Kiadó gondozásában.

2007-ben a Naiv növényért megkapta a legjobb elsőkönyves prózaírónak járó Bródy Sándor-díjat.

Harcos Bálint nem először szerepel a stuttgarti magyar intézetben, 2006 októberében Selyem Zsuzsával tartott közös felolvasóestet. 2007 márciusában Berlinben részt vett az UNESCO, a DAAD és a Solitude szervezte felolvasáson, majd elnyerte a stuttgarti Solitude kastélyban működő akadémia ösztöndíját.

Az Akademie Schloss Solitude 1990 óta működik mint művészeti akadémia. Két hivatalos épületből és a lóistállóból álló együttest Károly Jenő herceg építtette 1763 és 64 között későbarokk stílusban. A II. világháború idején katonakórház, majd a békeidőkben börtön, fürdő, rádióállomás, az 1960-as 1970-es években pedig egyetemisták hálóhelye működött benne.

Az akadémián az építészet, design, film, videó, zene, irodalom, vizuális művészetek, mozgásművészet iránt érdeklődő fiataloknak van lehetőségük továbbképzésre. Eddig több mint 80 országból érkeztek fiatal alkotók a Solitude Akadémiára.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés