bezár
 

irodalom

2008. 10. 15.
Írót akar ölni a maffia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Roberto Saviano, a nápolyi maffiáról szóló világsikerű könyv, a Gomorra szerzője el akarja hagyni Olaszországot, miután kiderült, hogy a legnagyobb helyi maffiacsalád, a Casalesi klán még karácsony előtt meg akarja ölni.
"El fogok menni Olaszországból, legalább egy kis időre, azután majd meglátjuk, mi lesz. Úgy gondolom, hogy jogom van egy kis nyugalomhoz" - mondta a La Repubblica című olasz újságban szerdán megjelent nyilatkozatában.

Ez a napilap hozta nyilvánosságra előző nap, hogy a nápolyi maffia, a camorra egyik legkegyetlenebb családja, a Casalesi klán úgy határozott: beváltja korábbi fenyegetéseit és karácsonyig el teszi láb alól az írót és "kíséretét", mert könyvével "túl nagy lármát és felfordulást csapott". (A rendőrség egy bűnbánó maffiózótól szerzett tudomást a merénylettervről.)

"Vissza akarom kapni az életemet. Szeretnék egy lakást, ahol élhetek. Szerelmes akarok lenni és szeretnék nyilvánosan meginni egy pohár sört. Élvezni akarom a napfényt, sétálni akarok az esőben és félelem nélkül találkozni az édesanyámmal. Szeretném, ha barátok vennének körül, nevetni akarok és azt szeretném, hogy ne kelljen mindig úgy beszélnem magamról, mintha egy végső stádiumban lévő beteg lennék. Csak 28 éves vagyok" - tette hozzá az író, aki két éve 24 órás rendőri védelem alatt áll. 

"Ahhoz, hogy írjak, a valóságban kell élnem és nem egy steril rendőrlaktanyában, ma itt, holnap máshol, anélkül, hogy tudnám, mire számíthatok" - tette hozzá arra utalva, hogy társaságát évek óta csak hét testőr jelenti. "Ez a magány rossz emberré tett, gyanakvó lettem" - mondta Saviano, akinek a nápolyi szervezett alvilágról szóló könyve csak Olaszországban 1,2 millió példányban kelt el.

Az író saját kutatásain alapuló regényét 42 nyelvre fordították le, Matteo Garrone rendezte filmváltozata a májusi cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját és Oscar-díjra jelölték. Saviano az új olasz nemzedék szemében a szervezett bűnözés elleni harc jelképe lett, sorsának alakulása élénken foglalkoztatja a közvéleményt. Giorgio Napolitaneo olasz elnök is felemelte szavát Saviano mellett és megígérte, hogy az állam vigyázni fog a nápolyi író életére. Nicola Kavaliere rendőrfőnök-helyettes megerősítette: Saviano élete valóban veszélyben van.

Saviano azzal tette ellenségévé a maffiát, hogy bestsellerében név szerint említi a Nápolyt és környékét uraló camorraklánokat, részletesen beszámolva piszkos üzleti ügyeikről a védelmi pénzek szedésétől a drog- és fegyverkereskedelmen át a szemétszállításig.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés