bezár
 

art&design

2008. 10. 16.
Sintoista remekművek, először Párizsban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először tekinthetők meg Európában két 18. századi japán művész különleges dekorációs alkotásai, amelyek a Sikoku szigetén épült Konpira-Szan szentély termeit dekorálják: a festett csúsztatható válaszfalak és paravánok díszítései Okio Marujama (1733-1795) és Jacsuku Ito (1716-1800) nevéhez fűződnek.
A szentély a 17. század óta nagy népszerűségnek örvend, egyfelől a tengerészek és a tengeri emberek védelmezőjeként, másrészt ma is aktív művészeti alkotóhelyként. A termeit több részre osztó paravánokat és a csúsztatható válaszfalak kompozícióit virágok, növények, tigrisek és darumadarak dekorálják.

Eddig ezek a japán művészetre igen jellemző, nagy becsnek örvendő belső díszítő elemek sohasem hagyták el az országot. Nemrég azonban több kiállításon bemutatták ezt a "mozgó architektúrát" magában a szigetországban, most pedig első külföldi útjukon Franciaországban, a Guimet-múzeumban láthatók szerdától december 8-ig, a Franciaország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából.

A kiállításon rekonstruálják a Sikoku szigeti sintoista templom két termét, köztük egy fogadóhelyiséget, bemutatva a mozgatható építészeti elemeket és azt a kapcsolatot, amelyet megtestesítenek a természettel, a spiritualitással és a festészettel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés