bezár
 

irodalom

2008. 10. 16.
Levéltár: a Kunderára vonatkozó okmány nem hamisítvány
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A cseh biztonsági szolgálatok levéltára kizárja, hogy hamisítvány lenne az a levéltári okmány, amelyből a világhírű cseh író, Milan Kundera állítólagos besúgására vonatkozó értesülés származik.
Erre utal az a nyilatkozat, amelyet a CTK-nak adott Jiri Reichl, a totalitárius rendszerek tanulmányozására alapított Nemzeti Emlékezet Intézetének (USTR) szóvivője. A biztonsági szolgálatok levéltára azonban, amely az USTR alárendeltségében dolgozik, nem kíván nyilatkozni azoknak az adatoknak a megbízhatóságára és értelmezésére vonatkozóan, amelyet az okmány tartalmaz.

Kundera fiatal korában valószínűleg feljelentette a csehszlovák kommunista állambiztonságnak egyik egyetemi kollégiumi lakótársnője barátját, aki a nyugati hírszerzés számára dolgozott. Az érintett fiatalember ezután 14 évet ült a kommunista rendszer börtöneiben. A jelenleg Franciaországban élő író fiatalságának ezen eddig ismeretlen epizódjáról a Respekt című liberális cseh hetilap számolt be hétfői számában.

Kundera a CTK hírügynökségnek nyilatkozva határozottan tagadta, és hazugságnak minősítette a hírt. Kijelentette, hogy az illetőt, akit állítólag feljelentett, nem is ismerte, és a cseh történészek és a hetilap le akarják őt járatni a publikációval.

Az 1950-ben történt eset dokumentumait az USTR egyik történésze találta meg az egykori csehszlovák Állambiztonsági Hivatal levéltárában.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés