bezár
 

art&design

2008. 10. 16.
Megjelentetik Adolf Hitler festményeit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könyv alakban megjelentetik Adolf Hitler festményeit Csehországban. Az Akvarely (Akvarellek) című kötet már a hét végén kapható lesz a könyvesboltokban - jelentette be szerdán Prágában Radomir Fiksa, a könyv kiadója.
"Az egykori náci vezér képeit mindenki által hozzáférhető nyílt forrásokból, többnyire régebbi könyvekből és az internetről vettük át" - mondta újságíróknak Fiksa. A vállalkozó egy tetoválási stúdiót működtet Prágában, s erről a témáról az elmúlt években több könyvet is megjelentetett.

Az Adolf Hitler - Akvarely című kötet Fiksa szerint eredeti munka, s a képeken kívül csak aránylag szűkszavú, tényekre alapozott ismertetést közöl Hitler festészeti munkásságáról. "Hitler 'művészetét' több szakaszra osztottuk. A szövegben azonban sem szakmai, sem történeti értékelésekkel nem találkozik az olvasó" - fejtette ki a kiadó.

Csehországban a rendszerváltás után három esetben is kiadták Hitler Mein Kampf című művét, amelyet a szakirodalom náci bibliaként szokott emlegetni. Az utolsó kiadás kritikai kísérő szöveg nélkül jelent meg, s ezért a kiadóját Michat Zítkot 2000-ben három évi szabadságvesztésre és kétmillió koronás pénzbüntetésre ítélte a bíróság. Zítko azonnal fellebbezett, s 2005-ben a cseh legfelsőbb bíróság igazat adott neki, megtisztította a nevét, s a korábbi bírósági ítéletet semmisnek nyilvánította.

Az Adolf Hitler festményei, illetve a neki tulajdonított képek az utóbbi években időnként különféle árveréseken tűntek fel. Két éve Nagy-Britanniában egy aukción 115 ezer fontért adták el a Hitler 21 tájképét és karcolatát tartalmazó csomagot. A történészek szerint ezeket a képeket Hitler az első világháború idején festette, amikor német katonaként a nyugati fronton szolgált.

A képek iránt érdeklődők egybehangzóan azt állították, hogy ebben az esetben nem a náci vezérről, nem az iránta való érdeklődésről van szó, hiszen a képek jóval korábban keletkeztek. A legnagyobb Hitler-kép kollekciót Belgiumban találták meg. A képeket állítólag egy francia menekült család hagyta ott, amikor 1919-ben visszatért hazájába.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
A 14. Frankofón Filmnapokról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés