bezár
 

zene

2013. 08. 14.
Születésnap-dömping a Budapest Parkban
Sajtótájékoztató a Budapest Parkban, 2013. 08. 13.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy zenekar is a Budapest Parkot választotta jubileumi koncertje helyszínéül, így szeptemberig 85 évet ünnepelhetünk a szabadtéri szórakozóhelyen: a P. Mobil 40., a Pál Utcai Fiúk 30., a Kowalsky meg a Vega 10. és a Compact Disco 5. születésnapját tartja itt.
A sajtótájékoztatón, mielőtt a zenekarok képviselői szólhattak volna, Gerendai Károly a hely szelleméről ejtett néhány szót. Megemlítette, hogy a Park ugyan még csak két éve létezik, de sikerességét jól mutatja, hogy nagy nevű magyar zenekarokat tudott megnyerni magának, sőt ezek közül néhányan még a születésnapi nagykoncertjüknek is a Parkot választották. Ráadásul a szórakozóhely híre már több országba is eljutott, így idén nemzetközi előadókat is meginvitálhattak, többek között például a Manu Chaot vagy Shantelt. Gerendai tehát úgy látja, hogy annak ellenére, hogy a tavalyi szezonban a Park csak nehezen indult be, mostanra már megtalálta zenekarait és saját közönségét.

A rövid méltatás után Schuster Lóránthoz kerül a mikrofon, aki elsőként szintén a Park kiválóságáról szól: szerinte most ez az egyik legjobb szórakozóhely, olyasmi, mint amilyen annak idején a Budai Ifjúsági Park volt. Kiemeli, hogy nemcsak azért szereti ezt a szórakozóhelyet, mert szabadtéri és viszonylag olcsó (“olyan, mint tevéknek az itató"), hanem, mert igen jó itt a fény- és a hangtechnika is. Az elismerő szavak után a zenekar 40 évéről ejt néhány szót, ami valójában nem is negyven, hanem 47, ha beleszámolja azt a négyet, amikor Gesarol néven játszottak, illetve a három évnyi “szarban kavargást", mialatt a formáció létrejött. Augusztus 19-re számos dologgal készülnek: kötetekre, koncert DVD-re és új lemezre is számíthatnak a rajongók. Születésnapi koncertjüket háromórásra tervezik, kezdetben a korai idők dalait játsszák, majd később előkerülnek az új számok is. Schuster Lóránt kihangsúlyozta, hogy a P. Mobil nem nosztaligazenekarként működik és nem a sokadik búcsúkoncertjét kívánja előadni, vagyis most sem csak a nagy slágerekre fognak fókuszálni. A koncert után kezdetét veszi majd a nagy “hejehuja", ahol együtt ünnepelhetünk a zenekar tagjaival.

Leskovics Gábor, a PUF énekese azt tapasztalja, hogy a zenekar életében mindig jól működtek a szabadtéri szórakozóhelyek, így a születésnapjukat is “fedetlenül" kívánják ünnepelni. Azért a Parkra esett a választás, mert korábban már játszottak itt, amit ők is és a közönségük is nagyon élvezett, így nem kívántak elszakadni ettől a jól bevált helytől. Lecsó azt is megosztja, hogy 1983-ban, amikor egy garázsban megalakultak, egyáltalán nem gondolta volna, hogy a zenekar meg fogja élni a 30. évét, most mégis itt állnak. Úgy gondolja, hogy igen nagy dolog ennyi időn át fennmaradnia egy zenekarnak, amit nemcsak dalaiknak, hanem közönségüknek is köszönhetnek. Augusztus 30-án a kezdeti és a mostani felállásban is fellépnek a színpadra, de lesznek vendégek is, többek között Dióssy Ákos, valamint négy fúvós is, hogy a hagyományos hangszerelés mellett az akusztikus dalok is felcsendülhessenek.

A Kowalsky meg a Vega is sok dologgal készült a születésnapi ünneplésre: a koncerten debütál hivatalosan a zenekar új klipje, illetve hamarosan megszületik egy kötet is, amiben Kowa a zenekar 10 évét foglalja össze. A mostani koncertet rögzítik is – nyolc kamera fog pásztázni a műsor alatt –, ami előreláthatólag novemberben DVD formájában is megjelenik a rajongók nagy örömére. Megtudtuk, hogy a zenekar most először komoly áldozatokat vállalt a dalok üzenetét megtámogató színpadi showelemek megjelenítéséért, így augusztus 17-én olyasmi lesz hallható és látható, amit eddig a zenekartól még sohasem tapasztalhattak.

Walkó Csaba, a Compact Disco frontembere szerint igazi “álomkarrier" az övék, hiszen a mai világban már az ötéves fenállás is nagy szónak számít. Épp dolgoznak harmadik lemezükön, amiről majd a születésnapi koncerten is játszanak. Augusztus 22-én egyébként lesznek meglepetésvendégek is, Török Emese és Szamos Krisztián is fellép, valamint egy magyar blokkal is készülnek, ahol feldolgozásaik közül (Kispál és a Borz, Ákos, LGT) szemezgetnek.
Fotó: Park Official, budapestpark.hu
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés