bezár
 

építészet

2008. 10. 31.
Holland építészcsapat nyerte a Városháza Fórum tervpályázatát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Holland építészcsapat nyerte a Városháza Fórum tervpályázatát A világszerte elismert, Budapesten 1990 óta tevékenykedő Erick van Egeraat és csapata nyerte a Városháza és környéke fejlesztésére kiírt tervpályázatot, adta hírül a Budapest Portál.
Amint az a Városháza internetes oldalán olvasható, "az építészeknek egy olyan modern városközpontot kellett megálmodniuk, amely egyesíti a kulturális, közösségi, illetve önkormányzati funkciókat és a környezetével is összhangban van" - közölte Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a pénteki eredményhirdetésen. Hozzátette: "42 millió forint állt a bíráló bizottság rendelkezésére a pályázatok díjazásához. Ez alapján osztották ki a 15 millió forintos I. díjat és a 12 millió forintos II. díjat. 4 millió forintos kiemelt megvételben 3, másfél millió forintos megvételben 2 alkotás részesült.
vh

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy olyan  „húzóprojekt kialakítására" törekedtek a tervpályázat során, amellyel barátságosabb, használhatóbb és sokoldalúbb közterek jönnek létre. A Városháza Fórum beruházás az úgynevezett Budapest Szíve Programhoz, a belváros megújításához kapcsolódik, ennek keretében radikálisan csökkentenék az autók forgalmát, kiterjesztenék a zöldterületet és a gyalogoszónákat - tette hozzá. A főpolgármester kiemelte, hogy a Városház Fórum keretében a kulturális és a közösségi célú hasznosításra helyezik a hangsúlyt, a hivatali funkciók egyidejű megújításával. Az épületben mintegy 500 fős konferenciaközpont is lenne, amely akár a Fővárosi Közgyűlés ülésterme is lehet. Hozzátette, hogy lesz egy többfunkciós koncert- és színházterem is.


A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a tervek elbírálásakor fontos szempont volt a környezettudatos szemlélet az építésben és az üzemeltetésben egyaránt. Az új épülettömbben annyi piaci funkciót engedélyeznek csak, amennyivel megvalósíthatóvá válik a projekt.
vh

Fegyverneky Sándor országos főépítész, - aki Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel együtt a zsűri társelnöke volt - kifejtette: jól érzékelhető a beküldött munkákból, hogy a tervezők szeretik a várost. A pályamunkákat méltatva a szakember azt is hozzátette, hogy az értékelt munkák kivétel nélkül magas színvonalúak.


Erick van Egeraat elmondta: 1990 óta a fővárosban dolgozik, és mindig látta azt az elveszett lehetőséget, ami a pályázatra kiírt területen van. Kifejtette: a győztes terveken 3 hónapig 45 ember dolgozott. Ikvai-Szabó Imre beszámolt arról is, hogy a kivitelezés PPP-konstrukcióban valósul meg, vagyis a telkek a főváros tulajdonában maradnak, az önkormányzat pedig ezek egy részének használatba adásával teremt fedezetet a beruházáshoz. A tervezési szerződést jövő év tavaszán írják alá, a befektető kiválasztását célzó koncessziós közbeszerzési eljárást leghamarabb a jövő év végén teszik közzé. Az építkezés várhatóan 2011-ben kezdődhet meg."

5

Forrás: www.budapest.hu
nyomtat

Szerzők

-- Árvai András --


Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés