bezár
 

zene

2013. 09. 07.
Ősszel átszeli a határokat a Goethe Intézet
Az őszi programkínálatról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Goethe Intézet Határátszelések címmel folytatja tavaly megkezdett programciklusát, aminek keretében filmvetítésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, zenei programokkal és képzőművészeti projektekkel várja az érdeklődőket. A programok igen sokszínűek és elősegítik a szellemi és a nemzeti határok átlépését is.
A sajtótájékoztatón Jutta Gehrig, a Goethe Intézet igazgató kihangsúlyozta, hogy a programok legfőbb célja az, hogy az egyének, zárt intézmények nyissanak egymás felé és együttműködve még többet elérhessenek. Ezek az intézeti programok tehát nemcsak a nyelvi, hanem a kulturális gátakat is megpróbálják lerombolni. A bevezető szavak után az igazgató az Intézet könyvtárának átalakulásáról is ejtett néhány szót, ami szintén szorosan kapcsolódik az egymás felé nyitás eszméjéhez: ez a tér már nem egy könyveket őrző, zárt archívumként hanem egy közösségi helykén működik - a kertre nyíló szabad kilátás, a tágas terek mind-mind az együttalkotást teszik lehetővé.

A programsorozat szeptember 7-én a Hatalom és család című beszélgetéssel kezdődik, ami a Goethe Intézet és a Francia Kulturális Intézet együttműködésében megkezdett Beszélgetések a hatalomról című sorozat újabb állomása. Többek között szó esik Insa Schöning nagy visszhangot kiváltó tanulmányáról is, ami felelősségközösségként definiálja a családot. A német szociológus beszélgetőpartnerei Somlai Péter és Jean-Louis Fabiani lesznek.



Szeptember 11-én Mélyi József művészettörténész és Susanne Gaensheimer kurátor a “nemzeti" fogalmáról és képzőművészetben betöltött szerepéről fog beszélgetni. A témához az apropót az idei Velencei Képzőművészeti Biennálé szolgáltatta, ahol Németország és Franciaország pavilont cserélt, amivel még jobban megerősítették azt, hogy a művészetben egyre inkább feloldódnak a nemzeti határok.

Nagy Márta elsőként szintén egy képzőművészeti programot ajánlott figyelmünkbe: szeptember 24-től Johannes Frazen Visszatükröződések címet viselő installációját lehet megtekinteni az Intézetben, amely esemény során 16.777.216 lüktető digitális színt vetít a homlokzatra. A művész ezzel az alkotásával a fizikai határokat feszegeti, az összes digitális színt elénk vetíti, hogy rádöbbentsen: az így elkészíthető képek száma véges.



A film szerelmesei sem maradnak program nélkül, őket szeptember 26-tól október 3-ig várják a Szemrevaló Filmfesztivál vetítéseivel, ahol Svájc, Ausztria és Németország aktuális filmtermésének legjavából szemezgetnek. A fesztivál ideje alatt országunkba látogatnak a német, osztrák és svájci film ismert sztárjai és rendezői, így beszélgetésekre és közönségtalálkozókra is sor kerül a hét folyamán.

Az Európai Nyelvi Koktérbár Európa nyelvi és kulturális sokszínűségét ünnepli, valamint programjaival a nyelvtanulást ösztönzi. Idén 24 intézmény vesz részt ezen a színes forgatagon, ahol a koncertek mellett vetélkedőkre, nyereményjátékokra is sor kerül. Hasonlóan színes programnak ígérkezik a Vitázik a világ ifjúsága döntője: e versenyen nyolc közép- és kelet-európai országból érkeznek a diákok, hogy német nyelven vitázzanak a BMC-ben.



A Budapest Music Center ad otthont a zenei programoknak is. A sajtótájékoztatón Fekete Gyula kihangsúlyozta, hogy az Ensemble Modern egy olyan kezdeményezés, ami képes megszüntetni Közép-Kelet-Európa zenei izoltáltságát, miközben az identitáskeresés folyamatait is előtérbe helyezi. A régióból érkező fiatal zeneszerzők workshopokon és vitákon igyekezett a zenébe átültetni a közép-kelet-európai történelmi és aktuális mítoszait. Volt, aki a gasztronómiát, a pénz történetét vagy a hangszerek identitását vette alapul kompozíciója megalkotásához. A projekt keretében a kész művek előadása mellett beszélgetésekre is sor kerül: október 1-jén például Roland Diry, az Ensemble Modern vezetője Varga Judit zeneszerzővel és Eötvös Péterrel a fiatal zeneszerzők helyzetéről társalog.

Határátszelések - a Goethe Intézet őszi programjai, szeptember 7. -október 30.
Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés