bezár
 

zene

2008. 12. 05.
Pannon Filharmonikusok a Művészetek Palotájában
Sajtótájékoztató az új bérleti sorozat alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pannon Filharmonikusok a Művészetek Palotájában Sajtótájékoztatót tartott a Pannon Filharmonikusok a Művészetek Palotájában, abból az alkalomból, hogy immár ötödik alkalommal hirdeti meg budapesti bérletsorozatát – a PFZ volt az első vidéki zenekar, amely a fővárosban saját koncertsorozatot indított. A zenekar most is négy koncertből álló budapesti bérletet hirdetett, ezúttal A tavasz megszentelése címmel.
A sajtótájékoztatón Hamar Zsolt, a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója és vezető karmestere tájékoztatta a média képviselőit a zenekar 2009-es és 2010-es terveiről, majd Horváth Zsolt, a zenekar gazdasági igazgatója számolt be az ehhez rendelkezésükre álló anyagi és financiális lehetőségekről, illetve ezek megvalósulásáról.
Hamar Zsolt
Ahogy a zenekar zsúfolt koncertnaptára is mutatja, lehetségesnek látszik a mai válságközeli gazdasági helyzetben is, hogy egy vidéki együttes megfelelő marketing és kommunikációs tevékenységgel nem csupán talpon maradjon, de igazi sikertörténetbe is kezdjen. A magam részéről csak gratulálni tudok a (meglepően) fiatal és lendületes kezdeményezésnek, valamint különösen szimpatikus volt számomra Hamar Zsolt azon kijelentése, hogy a zenekar a környező létbizonytalanság ellenére, továbbra is a minőségi zenére koncentrál.

A zenekar rövid története

Lickl György (Johann Georg Lickl) alapította meg Pécsett, 1811-ben a Zeneművész társaságot, azóta – különböző elnevezéssel – mindig működött a városban szimfonikus együttes. A Pécsi Szimfonikus Zenekar – mint önálló szimfonikus intézmény – 1984-ben alakult meg, Breitner Tamás karmester vezetésével. 1989-től négy éven át Howard Williams volt az együttes művészeti igazgatója, akit az uruguayi Nicolás Pasquet követett, majd 1997-ben Williams újabb három évre visszatért.
Segítség, komolyzene! PFZ
A zenekar 2000 augusztusa óta Hamar Zsolt művészeti vezetésével dolgozik, az együttes 2004. hanuár 1-je óta Pannon Filharmonikusok – Pécs néven folytatja szakmai munkáját. Az együttes igazgatója Horváth Zsolt, aki trombitaművészi és közgazdász diplomával is rendelkezik. A Pannon Filharmonikusok fenntartója Pécs Megyei Jogú Város. A névváltoztatás is érzékelteti: a Pannon Filharmonikusok bérleti sorozataik és pécsi hangversenyeik mellett kiemelt figyelmet fordítanak a dél-dunántúli régió más városaira (Kaposvárra, Szekszárdra, Eszékre) is.

A legutóbbi két évtizedben a zenekar számos lemezfelvételt készített. A három évvel ezelőtti budapesti bérletsorozat első estjén, A víz című hangversenyükről koncertfelvétel készült, majd a Pannon Filharmonikusok és a Művészetek Palotája ezt CD-n forgalomba hozta, s az album eladásából származó bevételt a két intézmény a távol-keleti cunami áldozatainak juttatta el adományként. Emellett szintén akkoriban látott napvilágot az együttes Mahler-albuma a Hungaroton gondozásában, a CD-n Gustav Mahler Titán című szimfonikus költeménye csendül fel, mégpedig az 1893-as, weimari verzió eredeti változatában. Mivel ebből a változatból még nem készült stúdiófelvétel, a kiadás világpremiernek számított. A zenekar az utóbbi években közreműködött Jef van Hoof, belga kortárs zeneszerző műveinek belgiumi kiadásában.

A Pannon Filharmonikusok sikerrel vendégszerepelt egyebek között Németországban, Svájcban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában. Megújulásának köszönhetően 2006 tavaszán a Bécsi Filharmonikusok bérletsorozatában nagy sikerű hangversenyt adott a bécsi Konzerthausban, ősszel pedig a bécsi 1956-os forradalmi megemlékezések díszhangversenyét adta a Stephansdomban. A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben Baranya Megye Művészeti Díját, 1998-ban a Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat.

A zenekar 2007-ben elnyerte a Baranya Megyei Területi Prima-díjat. A Pannon Filharmonikusok együttese 2007-től a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete.

A tavasz megszentelése – a Pannon Filharmonikusok bérletsorozata 2009 tavaszán, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben

2009. január 30.
Hindemith: Szimfonikus metamorfózisok Weber témáira
Weber: f-moll klarinétverseny, op. 73
Schumann: 1., B-dúr („Tavaszi”) szimfónia, op. 38

vezényel:
Hamar Zsolt

közreműködik:
Sharon Kam - klarinét

2009. március 13.
G. Fauré: Pelléas et Mélisande – szvít
Ginastera: Hárfaverseny, op. 25
Debussy: Images (Gigues, Ibéria, Rondes de printemps)

vezényel:
Christian Gansch

közreműködik:
Xavier de Maistre – hárfa

2009. április 9.
Wagner: A bolygó hollandi – nyitány
Elgar: e-moll gordonkaverseny, op. 85
Mendelssohn: 4. („Olasz”) szimfónia

vezényel:
Howard Griffiths

közreműködik:
Várdai István – gordonka

2009. május 16.
Magyar Szimfonikus Körkép
Szőllősy András: 3. concerto
Michael Haydn: B-dúr concertino fagottra és zenekarra
Mozart: B-dúr fagottverseny, K. 191
Sztravinszkij: Le sacre du printemps

vezényel:
Hamar Zsolt

közreműködik:
Milan Turkovic – fagott

Amadinda Ütőegyüttes 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés