bezár
 

art&design

2014. 10. 20.
Egy cseh festőnő Pécsett
2014. október 24., 18h, Nappali Kávézó, Pécs, Király utca 23-25.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy cseh festőnő Pécsett Ősztől folytatódik a pécsi Nappali Kávézóban a Janus Pannonius Múzeum népszerű beszélgetős sorozata, a Kávéházi esték pécsi műbarátoknak. Ezúttal – október 24-én, 18 órától – Vera Jičínská (Petrkovice, 1898 – Prága, 1961) Aktos kompozíció című alkotása inspirálja a részvevők gondolatait.

A rendezvényen a művészről és a képről, festészetről, „nőfestészetről”, aktokról (és meztelen nőkről) Aknai Katalin művészettörténész és Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum muzeológusa osztja meg gondolatait az érdeklődőkkel a DIVERTIMENTriÓ családi kamaraegyüttes (Nagy Sándorné, zongora, Nagy Eszter, cselló, Nagy Katalin, hegedű) zenéjével.

Vera Jičínská a prágai Művészeti Akadémián František Kysela tanítványa volt, majd Münchenben tanult grafikát. 1923-ban Párizsba ment, és Fernand Léger, illetve Achille-Émile-Othon Friesz magániskolájában ismerkedett meg a modern festői irányzatokkal. Párizsi művei az 1920-as években az analitikus kubizmus és a purizmus befolyását mutatják.

Festészetében később, André Lhote hatására a kubista formák klasszicizálódtak, s ennek tematikus közvetítéseként jelentek meg képein a harmonikus geometrikus struktúrákba hajló, dekoratív női aktok. 1931-ben visszatért Csehországba, s ekkortól művei a korábbi erősen szerkezetes kompozíciók helyett – pasztellesen elmosódó színes felületekből építkezve – „oldottabbá” váltak. Alkotásaiból a két világháború között Párizsban, Budapesten, Prágában és Csehszlovákia számos városában rendeztek kiállítást. Halála után művei férje, Prokop Laichter adományaként kerültek Dobruška város múzeumába, ahol állandó kiállításon láthatók. Életművét az ismert cseh művészettörténész, Martina Pachmanová a gender irányzat szempontjaiból méltatta.

Vera Jičínská most kiállításra kerülő műve egy pécsi magángyűjteményből került elő. A művész édesapja, Jaroslav Jičínská (1870-1959) bányamérnök, később pribrami egyetemi tanár, egyetemi díszdoktor, 1913-tól 1930-ig bányaigazgató volt Pécsett. Az ő tevékenységéhez fűződik a Pécs vidéki szénbányászatnak a korabeli európai színvonalhoz igazodó korszerűsítése. Vera Párizsból többször meglátogatta Pécsett szüleit, tagja lett a Pécsi Képzőművészek és Műbarátok Társaságának, s 1927-től 1930-ig szerepelt a szervezet csoportos kiállításain.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum, sajtóinformáció.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés