bezár
 

irodalom

2014. 10. 22.
Áfra János, a prae.hu rovatvezetője kapta a Gérecz Attila-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Áfra János, a prae.hu rovatvezetője kapta a Gérecz Attila-díjat Az 1992-ben alapított Gérecz Attila-díjat idén Áfra János kapta az etika és az irodalom, és a szociális problémák iránt is érzékeny Glaukóma című 2012-ben megjelent verseskötetéért.

Az elismerést a Magyar Írószövetség alapította 1992-ben, majd 2003-tól a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az utódminisztériumok kezelésébe került át. A díjat az elmúlt években olyan alkotók vehették át, mint Lackfi János, Babarczy Eszter, Grecsó Krisztián, Győrffy Ákos és Izsó Zita. A kuratórium tagjai Mezey Katalin (MMA), Rózsássy Barbara (Magyar Írószövetség) és Gaborják Ádám (József Attila Kör) voltak.

Gérecz Attila (Dunakeszi, 1929. november 20. – Budapest 1956. november 7.) magyar költő, sportoló, forradalmár, 1956 hősi halottja. Összeesküvés vádjával 1950. december 8-án letartóztatták és 15 év fegyházra ítélték. 1956. október 30-án szabadult, szabadságharcosként november 4-étől részt vett az utcai harcokban. A Rókus kórháznál egy T–34-es gépfegyversorozatából halálos lövés érte.

Áfra János 1987-ben született Hajdúböszörményben, jelenleg Debrecenben él. A KULTer.hu alapító főszerkesztője, az Alföld munkatársa, a prae.hu és a Szkholion szerkesztője. A Debreceni Egyetem magyar nyelv és irodalom alapszakján, valamint filozófia minorján, majd ugyanitt irodalom és kultúratudomány mesterképzésen végzett, jelenleg az Irodalomtudományok Doktori Iskola PhD hallgatója. Első verseskötete 2012-ben, a JAK-füzetek sorozat 171. darabjaként jelent meg, Glaukóma címmel.

Bach képe Áfráról

(Forrás: Kultúráért Felelős Államtitkárság. Fotó: Bach Máté, Vagány Históriák.)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés