bezár
 

art&design

2014. 11. 21.
Felújították a pécsi Barbakán-bástyát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra látogatható az utóbbi hónapokban balesetveszély miatt lezárt Barbakán-bástya és az annak elérését szolgáló gyaloghíd, emellett az építmény karéján felépített gyilokjáró a baranyai megyeszékhelyen.

A pécsi városfal nyugati falának részét képező építményt a 15. század végén emelték, hogy az a város és a püspökvár védelmét szolgálja a törökök európai terjeszkedése idején. A létesítmény tervezését egyes források Kinizsi Pálhoz kötik. A bástyát korábban lakóépületek szegélyezték, azokat a hetvenes években bontották el, s tették ily módon látogathatóvá a pécsiek és a turisták előtt.
    

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a Barbakán-bástya pénteki ünnepélyes újranyitásán elmondta: az utóbbi években az építmény fa szerkezetei korhadásnak indultak, néhány hónappal ezelőtt balesetveszély miatt le is zárták a hozzá vezető hidat, valamint az annak a másik oldalról még megközelíthető gyilokjáróját.
    

Hozzátette: önkormányzati forrásból a munkálatokat megvalósító városüzemeltetési társaság, a Biokom Nkft. segítségével újították fel az északi kapubejárót, a gyilokjáró korlátjait, valamint az arra felvezető lépcsősor részeit is pótolták mintegy ötmillió forint felhasználásával.
    

Páva Zsolt polgármester kiemelte: azért is igyekeztek gyorsan megoldani a felújítást, mert idegenforgalmi szempontból is kulcskérdés a bástya sorsa, megjelenése, hiszen a busszal érkező turisták számára a belváros kapujaként is funkcionál. Utalt arra, hogy a járművek az építmény közelében teszik le utasaikat, így ez az első látványosság, amivel találkoznak.
    

A városvezető azt mondta, hogy a mostani felújítás folytatásaként a következő években a bástyát is érintve összekötnék a pécsi nyugati és északi várfalsétányt. Ehhez gyilokjárókat, kisebb hidakat is építenének, hogy egy több mint egy kilométernyi sétaút jöjjön létre a városfal tetején.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés