bezár
 

film

2015. 01. 29.
Ausztrál Oscar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Russell Crowe rendezői bemutatkozása, a The Water Diviner című első világháborús film és a The Babadook című horror megosztva nyerte el a legjobb film díját csütörtökön az Ausztrál Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (AACTA) díjkiosztó gáláján Sydneyben.

A kis költségvetésű horror rendezője, Jennifer Kent nem csak a legjobb film díjának örülhetett: munkájáért megkapta a legjobb rendező és a legjobb eredeti forgatókönyv elismerését is. A The Babadook épp egy éve szerepelt a Sundance Filmfesztivál programjában.
    

A négy éve alapított AACTA igazgatója, Damian Trewella szerint szokatlan, de nem példátlan, hogy a filmakadémia két filmnek is odaítélte a legfontosabb trófeát. Emlékeztetett, hogy az Ausztrál Filmintézet is hozott már hasonló döntést, tavaly pedig az Amerikai Producerek Céhének (PGA) szavazatai oszlottak meg egyenlő arányban a Gravitáció és a 12 év rabszolgaság között.
    

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint legjobb színész díját David Gulpilil vehette át a Charlie's Country című filmjéért. A bennszülött ausztrál filmsztárt alakításáért Cannes-ban is díjazták. A színésznők közül Sarah Snook, a Predestination főszereplője kapta az elismerést.
    

A filmakadémia elnöke, Geoffrey Rush az ausztrál filmgyártás krémjét felvonultató gálán a frissen alapított Éllovas-díjjal jutalmazta Rose Byrne színésznőt, akit az utóbbi években olyan produkciókban láthatott a közönség, mint a Koszorúslányok, az X-Men: Az elsők vagy a Rossz szomszédság.
    

Az életműdíjat Andrew Knight forgatókönyvíró-producernek ítélték oda. Knight számos nagy sikerű ausztrál film és televíziós műsor forgatókönyvén dolgozott, és ő volt a társszerzője Crowe The Water Diviner című drámájának is.
    

Az első világháborús film, amely a sztár rendezésében és főszereplésével december végén debütált, kasszasiker lett Ausztráliában. A produkció egyik török színésze, Yilmaz Erdogan a legjobb férfi mellékszereplő díjával térhetett haza a csütörtöki díjkiosztóról.
    

A The Water Diviner főhőse egy ausztrál farmer, aki négy évvel az első világháború egyik legvéresebb csatája, Gallipoli után Törökországba utazik, hogy felkutassa a harcokban eltűnt három fiát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés