bezár
 

film

2015. 02. 26.
Az 5. Frankofón Filmnapok
Budapesti vetítések és programok február 27-március 8. között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az 5. Frankofón Filmnapok A 15. Frankofón Fesztiválon belül 5. alkalommal nyit kaput az Uránia Nemzeti Filmszínház a frankofónia nemzeteken átívelő kifejezése alá tömörülő filmtermésnek, mely a Budapesti vetítéseket követően Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Tatabányán, Szombathelyen, Egerben, Jászberényben és Szolnokon sem mulasztja el szórakoztatni a vidéki nagyvárosok közönségét.

Az idei program 30 nagyjátékfilmes és 7 rövidfilmes alkotást sorakoztat fel összesen 10 ország filmgyártásából, ebből 23 premier előtti megtekintést ígér. A rangos, válogatott francia filmek mellett Algéria, Belgium, Görögország, Kanada, Románia és Svájc egy-egy demonstratív produkciója is megfordul a 10 napos rendezvényen, mely a korábbi évek hagyományaihoz híven a Francia Intézet szervezésében kerül megrendezésre.

A Frankofón Filmnapok idei főszereplője kétség kívül a fiatalság, "Előttem az élet" szekciója ugyanis olyan alkotásokat szerepeltet a programban, amelyek a fiatal generáció előtt álló kihívásokról, küzdelmekről és válságokról szólnak. Az Szégyentelenek (r.: Larry Clark), a Görög vendégszeretet (r.: Panos Cutras) vagy a Csajkor (r.: Céline Sciamma) mind ezt a témát járják körül, valamint ide kapcsolódik Céline Sciamma és François Ozon két-két filmjének (Sciamma: Vízililiomok; Tomboy; Ozon: Fiatal és gyönyörű; A házban) vetítése a Francia Intézetben.

Frankofón Filmnapok

Az eseménysorozatot február 27-én Xavier Dolan kanadai rendező Mommy című, a 2014-es Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri díját elhozó, valamint Arany Pálmára jelölt alkotása nyitja meg, amelyet követően Budapesten március 8-ig vehetünk részt frankofón vetítéseken az Urániában.

A 2015-ös Filmnapok kiemelt programjai közé tartozik, hogy február 28-án szombaton 14.30 és 16.30 között filmszakmai beszélgetést tartanak Laurent Cantet rendező-forgatókönyvíróval (Az osztály, Havannai éjszaka), március 2-án, 20.30-kor pedig Jean-Charles Hue rendező (Tagadd meg őseidet!) látogat el hozzánk, de március 4-én, 19 órakor női rendező is érkezik Lisa Azuelos személyében (Elemi szerelem).

A filmnézés mellett természetesen érdemes válogatni a Frankofón Fesztivál többi eseményéből is, melyek között akad kiállítás, színházi- és táncprodukció, irodalmi előadás, könnyűzenei koncert és sok más izgalmas kulturális program.

A fesztivál filmjei a budapesti helyszínen kívül további 9 városban lesznek láthatók:

Tatabánya, március 3 - 24.

Miskolc, március 5 - 11.

Szombathely, március 9 - 15.

Pécs, március 12 - 18., és Francia filméjszaka: március 12 -én

Debrecen, március 12 - 25.

Jászberény, március 13 - 15.

Szeged, március 13 - 18.

Szolnok, március 13 - 15.

Eger, március 20 - 21.

A filmnapokról és a Frankofón Fesztivál más programjairól a budapesti Francia Intézet honlapján lehet tájékozódni.

A Frankofón Filmnapok Facebook-oldalára is érdemes ellátogatni, részletes információval és jegyvásárlási lehetőséggel szolgál az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapja.

nyomtat

Szerzők

-- Bükki Linda --


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés