bezár
 

art&design

2015. 03. 04.
Japánok fotói Győrben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Japán művészek fotói mutatják be a Tóhoku vidék természeti és szellemi örökségét egy pénteken nyíló kiállításon Győrben, a Magyar Ispitában – tájékoztatta az MTI-t a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kommunikációs munkatársa.

Méhes Zsuzsanna elmondta, hogy a világ számos országát megjárt kiállításon a japán szigetvilág főszigetének, Honsúnak az északkeleti részén fekvő, hat prefektúrát - Aomori, Ivate, Akita, Mijagi, Jamagata, Fukusima - felölelő régiót mutatják be.
    

A hónap végéig látogatható tárlaton kilenc fotóművész és egy alkotócsoport művei szerepelnek.
    

A válogatásból az érdeklődők megismerhetik az 1950-es, 1960-as évek agrárfalvait, a vidék népszokásait és rituális fesztiváljait. A fotók között szerepelnek a személyes élettörténeteket a szülőfölddel párosító alkotások, valamint a Szendai kollekció egyes darabjai. Ezeken a képeken mintegy fél évszázadon keresztül mutatják be az ott élők mindennapjait, szokásait – részletezte Méhes Zsuzsanna.
    

Tóhoku tengerrel, hegyekkel, folyókkal valamint erdőkkel körülölelt gazdag természeti táj, bár éghajlata kissé fagyos. A Dzsómon-kor sajátos zsinórmintás agyagedényeiről ismert kultúrájának bölcsője.
    

2011. március 11-én a Richter-skála szerinti kilences erősségű földrengés rázta meg a térséget. Az áldozatok számáról, valamint a fukusimai atomerőmű katasztrófájáról beszámoló híradások révén a vidék városainak neve ismert lett, de a táj, annak történelme, lakóinak sajátos életmódja rejtve maradt.
    

A Tóhoku lencsevégről című kiállítás a Japán Alapítvány jóvoltából valósul meg. A megnyitón köszöntőt mond az alapítvány budapesti irodájának vezetője, Iwanaga Emi, valamint a tárlatnak helyet adó múzeum vezetője, Grászli Bernadett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés