bezár
 

zene

2009. 01. 16.
Mágia a Müpában
Purcell: A tündérkirálynő – Purcell Kórus, Orfeo Zenekar, 2009. február 03. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mágia a Müpában 2009. február 3-án a népszerű angol barokk zeneszerző talán legszebb zenéit tartalmazó alkotásával, A tündérkirálynővel emlékezik Henry Purcellre a Művészetek Palotája. A félig szcenírozott előadás Vashegyi György vezényletével a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar jóvoltából hangzik fel, az est narrátora Michael Brogan lesz.
A zeneszerető világ 2009-ben ünnepli Henry Purcell születésének 350. évfordulóját. Ennek jegyében a nagy angol barokk zeneszerző talán legszebb zenéit tartalmazó alkotása, A tündérkirálynő (The Fairy Queen) a hazai régizene-játszás kimagasló képviselőinek az előadásában hangzik el a Művészetek Palotájában. A Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka nyomán készült szövegkönyvre íródott darab úgynevezett szemiopera, azaz olyan színpadi mű, amely beszélt főcselekményből áll, dal- és táncbetétekkel. Ősbemutatója 1692 májusában volt Londonban, a Dorset Garden-beli Queens Theatre-ben.
Orfeo Zenekar és Purcell Kórus
Vashegyi György régóta kutatja és adja elő kiváló együtteseivel Purcell műveit, akinek egyetlen operája, a Dido és Aeneas nagy sikerű előadását is ő vezényelte a Művészetek Palotájában. A rendező akkor is Káel Csaba volt. A két művész, valamint a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar közös munkái közül kiemelkedik még Monteverdi L’Orfeója és Charpentier Actéonja, a 2006-os Mozart-évben pedig A varázsfuvolát vitték színre félig szcenírozott változatban.

Káel Csaba filmrendezőként Makk Károly osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, de tanult Szabó Istvánnál, Fábry Zoltánnál és Illés Györgynél is. 2002-ben megfilmesítette és a budapesti Operaházban színpadon is rendezte Erkel Bánk bánját.


Purcell: A tündérkirálynő – Purcell Kórus, Orfeo Zenekar
Félig szcenírozott előadás

2009. február 03. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem


Vezényel: Vashegyi György
Narrátor: Michael Brogan
Közreműködik: Purcell Kórus, Orfeo Zenekar
Rendező: Káel Csaba

Az előadáshoz kapcsolódó Műhelybeszélgetésen, január 21-én 17.30 órai kezdettel a Művészetek Palotája klubszerűen berendezett Lépcsőtermében különféle művészeti ágak jeles képviselői és más meghívott vendégek beszélgetnek a műsorról a sorozat állandó házigazdája, Fenyő Gábor vezetésével. A Műhelybeszélgetések nyilvánosak, a belépés díjtalan.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés