bezár
 

film

2015. 03. 31.
Sztrájkolnak a francia közrádió dolgozói
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenharmadik napja sztrájkoltak kedden a Radio France francia közszolgálati rádió dolgozói. A tervezett leépítésekről és megtakarításokról az igazgatóság és a szakszervezetek között zsákutcába jutott tárgyalások előmozdítása érdekében az újságírók a kormányhoz fordultak segítségért.

 A Radio France csatornái, köztük a France Inter, a France Info hírrádió, a France Culture kulturális adó és a külföldre sugárzó Radio France Internationale második hete szinte kizárólag csak zenét sugároz, mivel a dolgozók öt szakszervezete (CFDT, CGT, FO, Unsa és SUD) március 19-én határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdetett meg. A sztrájk folytatásáról a dolgozók naponta döntenek.
    

A megmozdulás miatt a közrádió csatornái csak rövid hírekben számoltak be a Germanwings-repülőgép katasztrófájáról és a kétfordulós helyhatósági választásokról.
    

Manuel Valls miniszterelnök múlt pénteken a megmozdulás munkabeszüntetésére kérte a dolgozókat, a Radio France elnökét pedig arra, hogy kezdeményezzen újabb párbeszédet a szakszervezetetekkel, miután azok néhány nappal korábban eredménytelenül félbeszakadtak. Erre hétfőn sor került, de nem vezetett eredményre.
    

A szakszervezetek attól tartanak, hogy a jelenlegi 4600 dolgozóból legalább háromszáznak megszűnik a munkahelye az idén 21,3 millió eurós (6 milliárd forintos) deficitre számító közrádióban.
    

Mathieu Gallet rádióelnök az év elején jelentette be, hogy idén 50 millió eurós (15 milliárd forintos) megtakarításra lesz szükség. A rádió büdzséjének hatvan százalékát a fizetések teszik ki.
    

Múlt héten Gallet jelezte, hogy a létszámleépítés során nem lesznek elbocsátások, reményei szerint a 2-300 önkéntesen távozó idősebb munkatárs számára pedig pénzügyi segítséget nyújt a rádió. A rádióelnök a leépítéstől 17-24 millió eurós megtakarításra számít.
    

A sztrájkolók szeretnék megtartani a Radio France két zenekarát is, amelyek léte veszélybe került.
    

Az Újságírók Társasága (SDJ) nevű szakszervezet, az egyetlen, amely nem vesz részt a munkabeszüntetésben, hétfőn arra kérte a kormányt, hogy "teljesítse a kötelességét" a közrádió felé, s biztosítson számára "méltó anyagi eszközöket".  
    

A rádió vezetősége ugyanis a kormánnyal is tárgyalásokat folytat a következő évek költségvetéséről, amit április közepén tervez nyilvánosságra hozni.
    

A szakszervezetek szerint a közrádió költségvetését három év alatt 87 millió euróval (26 milliárd forinttal) csökkenti az állam, miközben a rádió székházának 2009-ben megkezdett és jelenleg is folyó felújítása eddig több mint 350 millió euróba (106 milliárd forintba) került.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés