bezár
 

art&design

2015. 04. 17.
10.000 látogató a Csók-kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken érkezett meg a Derűs élet festője című Csók István-kiállításra a tízezredik látogató. Szabóné Molnár Ildikót a Várkert Bazárban Sárváry István, a Miniszterelnökség kiemelt kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára és Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte ajándékcsomaggal pénteken, a helyszínen.

A budapesti látogató úgy fogalmazott: váratlan öröm és nagy megtiszteltetés számára, hogy ő lehet a kiállítás tízezredik látogatója, az ajándékba kapott Csók István-album kiemelt helyre kerül otthonába.
    

A Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett emlékév keretében a festőművész csaknem 70 alkotását és több személyes tárgyát felvonultató kiállítás február 14-én nyílt meg a Várkert Bazárban.
    

A válogatás öt nagyobb tematikus egység köré szerveződik: a műterem-ábrázolásokra és azon belül is elsősorban az aktokra, a népies zsánerképekre, a keleti tárgyakat megjelenítő festményeire, az eszményi otthon bemutatására, valamint a Balatont és a velencei Lidót ábrázoló, az idilli kertet megörökítő tájképeire fókuszál.
    

Csók István számos jelentős munkája több közgyűjtemény állandó kiállításának anyagát gazdagítja, a most nyíló tárlaton azonban ezek közül is többet bemutatnak olyan művek mellett, amelyek évtizedekig magángyűjtemények "rejtett" anyagát képezték.
    

Csók István főművei már életében közgyűjtemények megbecsült darabjaivá váltak, az Uffizi Képtár önarcképének megfestésére is felkérte. Munkáit számos kiállításon mutatták be és többször is eredményesen szerepelt a Velencei Biennálén és a világkiállításokon. A magyar művészeti élet nagyjait tömörítő Szinyei Merse Társaság 1920-ban elnökévé választotta, valamint a húszas évek elején a Képzőművészeti Főiskola rektoraként is tevékenykedett. Székesfehérváron még életében utcát és képtárat neveztek el róla.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés