bezár
 

zene

2015. 05. 05.
Készül következő koncertjére az NFZ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két népszerű Csajkovszkij-művel és egy fiatalkori Debussy-kantátával készülnek következő koncertjükre a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ).

A Művészetek Palotájában adandó pénteki koncerten Csajkovszkij Szláv indulója és b-moll zongoraversenye után Debussy A tékozló fiú című kantátája csendül fel Kocsis Zoltán főzeneigazgató vezényletével.
    

A zongoraverseny szólistája, Kirill Gerstein 1979-ben született Voronyezsben, de 2003-ban amerikai állampolgár lett. Tizennégy évesen az Egyesült Államok egyik legnevesebb dzsessziskolájába került, 22 évesen megnyerte a tel-avivi Arthur Rubinstein Zongoraversenyt, majd a rangos Gilmore Fiatal Művészek díját ítélték neki oda. Néhány évvel később a Carnegie Hall Rising Star programjában vehetett részt. A Rados Ferenc által is tanított művész jelenleg a stuttgarti zeneművészeti főiskola professzora - olvasható az NFZ közleményében.
    

A hangverseny kuriózuma, hogy Kirill Gerstein - Kocsis Zoltánnal egyeztetve - a legutóbbi kutatások szerinti, eredeti Csajkovszkij-változatot játssza.
    

Az orosz zeneszerző művei után A tékozló fiú (L'enfant prodigue), a 21 éves Debussy kompozíciója csendül fel. A párizsi konzervatórium növendéke - harmadszori próbálkozásra - ezzel a kantátájával nyerte el a Prix de Rome-ösztöndíjat, amellyel két évet tölthetett el a római Villa Mediciben, a Francia Akadémián.
    

Az 1884-ben komponált, majd 1907/1908-ban átdolgozott és szinte újrahangszerelt műben, melynek alcíme scéne lyrique (lírai jelenet), a szövegíró, Édouard Guinand az ismert bibliai történetet dolgozta fel. A három énekes szereplő a tékozló fiú, Azael (tenor), édesanyja, Lia (szoprán) és apja, Simeon (bariton).
    

A koncerten a szopránszerepet Celeng Mária, a tenort Kiss Tivadar, a baritont Bognár Szabolcs énekli, közreműködik a Nemzeti Énekkar.
    

Másnap, szombat este folytatódik a zenekar népszerű sorozata, a próbatermi vendégség, amelynek házigazdája ezúttal Kocsis Zoltán főzeneigazgató lesz. A kamarazenei hangversenyen Jean Francaix, Ravel és Stravinsky egy-egy műve, valamint több Kocsis Zoltán által készített Debussy-átirat hangzik el az NFZ művészeinek előadásában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés