bezár
 

film

2015. 05. 06.
Francis Ford Coppola nyerte el az Asztúria Hercegnője-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Francis Ford Coppola amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró nyerte el a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában 2015-ben, amellyel azokat az alkotókat díjazzák, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak az emberiség kulturális örökségéhez - jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

"Rendkívüli elbeszélő, aki kimagasló helyet foglal el a filmtörténetben" - fogalmazott rövid indoklásában a zsűri, méltatva a Keresztapa-trilógia rendezőjének formai és tematikai újító szerepét.
    

A zsűri hangsúlyozta, hogy a 76 éves Coppola egész karrierje folyamatos harc volt azért, hogy megőrizhesse teljes függetlenségét alkotóként és vállalkozóként is, de így fejlődhetett rendezőként, producerként, forgatókönyvíróként egyaránt és vált a kortárs kultúra ikonjává.
    

Az olasz bevándorló családból származó Francis Ford Coppola hírnevét a Keresztapa mellett olyan alkotások öregbítik, mint a Magánbeszélgetés, az Apokalipszis most vagy a Drakula. Munkáit ötször jutalmazták Oscar-díjjal.
    

Az Asztúria Hercegnője-díj művészeti kategóriájának nyertesét idén 19 ország 31 jelöltje közül választották ki, a listán egy magyar művész is szerepelt, ám a neveket nem hozták nyilvánosságra.
    

Az elismerést 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria Hercege-díj néven, amelyet tavaly módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.
    

A díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehet át. Művészeti kategóriában korábban elismerték a többi közt Woody Allen, Paco de Lucía, Vittorio Gassmann, Bob Dylan és Pedro Almodóvar munkásságát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés