bezár
 

zene

2015. 05. 06.
Országossá bővül az Egyházzenei Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Országossá bővül az Egyházzenei Fesztivál. A Filharmónia Magyarország által eddig a dél-dunántúli régióban megrendezett fesztivál az idei évtől négy éves ciklusokban a bizánci, a római katolikus, a református és az evangélikus egyházzenét mutatja be az ország több városában. A sort a bizánci zene nyitja május 20. és 24. között, Nyíregyháza központtal.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a fesztivált felvezető szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a Con Spirito (lélekkel) névre keresztelt, minden évben pünkösd körül megrendezendő egyházzenei fesztivál 4-es számra épülő új koncepciójának kidolgozása Bősze Ádám, a Filharmónia Magyarország művészeti tanácsadója nevéhez fűződik. A fesztivál művészeti vezetője Bubnó Tamás, az idei, bizánci zenére fókuszáló első évad házigazdája pedig az általa vezetett Szent Efrém Férfikar lesz. A fővédnöki szerepet Hoppál Péter kulturális államtitkár vállalta el.     Május 20. és 24. között Nyíregyháza mellett Debrecenben, Pécsett és Sopronban is lesznek koncertek, a hazai fellépők mellett az orosz Optina Pustyn énekegyüttes és a Kijev Kamarakórus hozza el a közönségnek az orosz, illetve ukrán pravoszláv egyházzenét. 2016-ban a római katolikus egyházzene kerül fókuszba Pécs központtal, majd 2017-ben a református zene következik Debrecenben, 2018-ban pedig az evangélikus Sopronban – sorolta Szamosi Szabolcs.
    

Bubnó Tamás szerint az idei fesztivál olyan kitüntető alkalom a keleti keresztény egyházzene művelőinek, ami nemcsak Magyarországon, hanem a világban is kevésszer adatik meg nekik. „Máshol is nagyon vágynának egy hasonló fesztiválra” – jegyezte meg.     

Igric György, a Filharmónia Magyarország munkatársa az idén nyáron is megrendezendő Orgonapont fesztiválról elmondta: június 13. és augusztus 30. között az ország 10 városában 20 orgonaművész 30 koncertet ad. Kiemelte a soproni Szent György-dómtemplom korhűen restaurált barokk orgonáján adandó július 2-i hangversenyt, amelyen Spányi Miklós barokk improvizációkat is előad.     

Sopron mellett Pécsett, Miskolcon, Békéscsabán, Nyíregyházán, Egerben, Győrben, valamint a Balatonnál – Balatonbogláron, Balatonlellén és Tihanyban – is lesznek koncertek, amelyeken fúvós és vonós szólisták, kamaraegyüttesek és kórusok is fellépnek az orgonaművészekkel.     

Szamosi Szabolcs elmondta: a 2015/16-os évadban több mint 20 felnőtt bérletet hirdetnek az ország 17 városában, ami összesen több mint 100 koncertet jelent.     

A Nemzeti Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar mellett az ország vezető szimfonikus zenekarainak, énekkarainak és kamarazenekarainak szerveznek hangversenyeket, köztük a legtöbbet, 24-et a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak. A jövő évad koncertjein olyan neves karmesterek és szólisták lépnek fel, mint Kocsis Zoltán, Kovács János, Takács-Nagy Gábor, Ránki Dezső, Baráti Kristóf, Sebestyén Márta, Vásáry Tamás, Frankl Péter, a külföldi nagyságok közül Helmuth Rilling, Kobajasi Kenicsiró, Nikolai Luganski és Kim Kashkashian. A Filharmónia egyes sorozataiban a Virtuózok ifjú tehetségei is fellépnek.     

A pécsi Kodály Központba szóló 2015/16-os Mesterbérletben az örmény származású Grammy-díjas brácsista, Kim Kashkashian Bartók-Serly brácsaversenyét játssza a Budapesti Fesztiválzenekarral, Kocsis Zoltán pedig Rahmanyinov 2. zongoraversenyét adja elő a Takács-Nagy Gábor vezényelte MÁV Szimfonikusokkal. A bérlet egy másik koncertjén Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusokat dirigálja Rahmanyinov 3. zongoraversenyének előadásában, a szólista ezúttal a japán Kavamura Hiszako lesz.
    

A Filharmónia budapesti Unikum bérlete a 2015/16-ban négy hangversenyt kínál. Az Erkel Színházban Verdi Requiemjét szólaltatják meg az Operaház Halász Péter által vezényelt együttesei Anja Kampe, Komlósi Ildikó és más neves szólisták közreműködésével; a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara Bizet, Guilmant és Janácek egy-egy művét adja elő a Művészetek Palotájában Hannfried Lucke orgonaművésszel, Kovács János vezényletével; a Zeneakadémián Helmuth Rilling vezényli a Máté-passiót az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus élén; a Nemzeti Filharmonikusok pedig Bartók Cantata profanáját mutatják be ugyanitt, Kocsis Zoltán vezényletével és zongorajátékával.     

Szamosi Szabolcs kiemelte azt is, hogy új bérletet indítottak Szolnokon, tovább erősítették kaposvári és békéscsabai bérleteiket, Pécsett és Székesfehérváron pedig a már elért magas művészeti színvonalat próbálták meg fenntartani.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés