bezár
 

zene

2015. 05. 06.
Európa-napi fesztivál és futóverseny a Margitszigeten
2015. május 9. Margitsziget
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Péterfy Bori & Love Band, 11 év - 11 kilométer futóverseny, EU-s információk, színházi és gyerekprogramok: Európa-napi fesztivál május 9-én szombaton, reggel tíztől este tízig a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

Az Európa-nap Magyarország uniós csatlakozásának 11. évfordulója alkalmából egy 11 kilométeres futóversennyel indul. A futás a főváros legszebb részeit érinti, és uniós forrásokból megújult, emblematikus helyszínek, például a Várkert Bazár, a Rudas Fürdő és az Olimpia Park mellett halad el.

A Margitszigeti Atlétikai Centrumban felállított információs sátrakban az érdeklődők tájékozódhatnak az Európai Unió nyújtotta lehetőségekről, jogokról, például a külföldi munkavállalással és tanulással kapcsolatban, a fejlesztés európai éve alkalmából pedig civil szervezetek mutatják be, mit tesz Európa a fejlődő országokért.

Az Európa-napon fellép Péterfy Bori & Love Band, a Riddim Colony, a Kerekes Band és az EU Jazz Express, valamint a Grund színház és a Független színház. A gyerekes családokat többek között ugrálóvár, alkotósarok, közös meseírás és Szalóki Ági koncert várja.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezi, együttműködésben a Miniszterelnökséggel, a Fővárosi Önkormányzattal, az európai kulturális intézményeket tömörítő EUNIC hálózattal, valamint az Európai Ifjúsági Hetet szervező Erasmus+ Ifjúsági Programirodával.

Európa-nap 2015.

Nagyszínpad

07:00 - 09:30 FUTÓK ÉRKEZÉSE, REGISZTRÁCIÓ

09:30 - 10:00 FUTÓVERSENY BEMELEGÍTÉS

10:45 - 11:45 SZALÓKI ÁGI CSALÁDI KONCERT

12:00 - 12:30 KÖSZÖNTŐK, MEGNYITÓ

12:30 - 13:00 FUTÓVERSENY EREDMÉNYHIRDETÉS

13:45 - 14:30 COSA POLSKA

15:15 - 16:15 RIDDIM COLONY BAND

17:00 - 18:00 KEREKES BAND

18:45 - 20:00 EU JAZZ EXPRESS

20:30 - 22:00 PÉTERFY BORI & LOVE BAND

Pódiumszínpad

10:00 - 10:30 AZ ÁLOMRENDŐRSÉG - KÖZÖS MESEÍRÁS

13:00 - 13:45 MESE A LÁTÓHEGYRŐL - ZENÉS MESE

14:30 - 15:15 SLAMPRO - A GRUND SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

16:15 - 17:00 MIBŐL LESZ A CSEREBOGÁR, VAGY MIBŐL NEM LESZ SEMMI? - BESZÉLGETÉS A KARRIER ELVÁRÁSOKRÓL

18:00 - 18:45 FÜGGETLEN SZÍNHÁZ: EURÓPAI ÁLOM

 

Szalóki Ági - Körforgás

Szalóki Ági többszörös aranylemezes és háromszoros Fonogram-díjas előadó legújabb gyereklemeze, a Körforgás zenei anyagát énekelt versek alkotják, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei.

A zeneszerzők, Szalóki Ági és Fenyvesi Márton, aki első ízben dolgozott együtt Ági összeszokott csapatával, színes, izgalmas zenei világot hoztak létre. A dalok a magyar, cigány, az afrikai mali és pigmeus, az indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene világából is merítenek. A Körforgás szövegei is sokfélék: a gyerekek és felnőttek számára ismerős élethelyzetekről szólnak (utazás a négyes–hatos villamoson, mi történik, ha lefagy a számítógép), de lehetőséget adnak a szerelemről, a születésről, a családról és az elmúlásról való beszélgetésekre is. A verseket a körforgás jegyében Szabó T. Anna mesefüzére öleli körül, a kötet gyönyörű illusztrációit Kiskovács Eszter készítette.

A Körforgás családi zenés könyv – minden Cipity Lőrinc és Gingalló rajongó legnagyobb örömére. A Körforgás olyan útravaló, amit sokan és sokáig hallgathatnak, forgathatnak, mindig találnak benne újat.

Szalóki Ági

Cosa Polska

 A Cosa Polska tagságában és zenéjében több kontinens és nép kultúrája találkozik. A lengyel swinget latin ritmusok kavarják fel, a magyar népdal spanyol gitáron szólal meg, a dél-amerikai dallamokat pedig többszólamú fúvóskórus kíséri. A különböző helyekről érkező, mégis harmonikus egésszé gyúrt muzsika mellett már csak a szövegvilág különösebb: az egyik pillanatban még Kubában állunk a tengerparton, a következőben pedig már egy magyar falu kocsmájában találjuk magunkat.

Tagok:

Carlos Sanz Blesa – gitár, ének
Grénus Tímea – klarinét
Nagy Gergely – ütőhangszerek
Nagy Judit – ütőhangszerek
Peter Varga – gitár
Robert Dakowicz – tangóharmonika, ének
Rontó Lili – szaxofon; Szemző Dávid: basszusgitár, ének

Riddim Colony Band

Magyarország első számú jamaikai stílusú és nyelvű reggae zenekara a műfaj széles skáláját játssza a legmélyebb roots-tól a  dancehallig. 2005-ös indulásuk óta állandó fellépői lettek a legnagyobb budapesti és vidéki kluboknak, a nagy fesztiváloknak, és egyre gyakrabban játszanak külföldön is (Németország, Olaszország, Hollandia, Románia, Szlovákia, Szlovénia stb). Kezdetektől fogva saját muzsikát játszanak, azaz egyrészt teljesen saját szerzeményeket, másrészt általuk feldolgozott riddimeket saját verzióban, saját szövegekkel. 2009 nyarán a zenekar egész Kelet-Európából egyedüliként meghívást nyert a vezető európai reggae fesztivál, az olasz Rototom nagyszínpadára, és a reggae legnagyobbjai között bizonyított főműsoridőben nagy sikerrel. 2015-ben a zenekar énekese, Gregory G.Ras elnyerte „Az év reggae énekese” díját a One Love reggae radio közönségszavazásán. Az idén 10 éves zenekar 3 nagylemezzel, 2 kislemezzel, egy koncert dvd-vel, és sok koprodukcióval a háta mögött 2015-ben a 4. albumát jelenteti meg.

Tagok:

Gregory G.Ras – főének
Ritchey Dixon – gitár
Leslie 2 Long – basszus
don Miguel – dobok
Lumbi – billentyű
Krissy – billentyű, vokál
Eden – vokál

Riddim Colony Band

Kerekes Band

A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legnépszerűbb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, széles terpeszes rock ’n’ roll. Koncertjeikre jellemző a pulzáló „stadion-folk” hangulat, melyet csodás gyógyulások és pszichedelikus látomások kísérnek. Fehér Zsombor koffernyi effekttel megtámogatott furulyakészlete mellett egyszemélyes showműsorával teszi fel a betyárkalapot az élményre, miközben úgy fújja, akár egy bronxi funkpartira beszabadult megvadult őscsángó, aki Jimi Hendrix legzúzósabb ütemeit szívta magába a gyimesi hegytetőn. Námor Csaba úgy nyomja kobzát, ahogy az az Ethno Funk Testvériség igazságtevőjéhez illik: minden akkordja felér egy pörgőrúgással. Csarnó Ákos brácsajátéka hozza az atavisztikus örömtudathasadás energiáját és zaftját, mialatt higanypumpaként kezdi mozgatni a hallgató lelkét. Kónya Csaba basszusa és Fehér Viktor dobjátéka pedig egyértelműen a folk-biznisz legkeményebben dolgozó ritmusszekcióját adja.

Tagok:

Fehér Zsombor – furulya, ének

Námor Csaba – koboz

Csarnó Ákos – brácsa

Kónya Csaba – basszusgitár

Fehér Viktor – dob

Kerekes Band

EU Jazz Express 7 ország zenészeivel

Európa országainak neves jazz zenészeiből áll össze most először és utoljára ez a teljesen egyedi, remek formáció. Nemcsak a jazz szerelmeseinek ajánljuk.

Süle László – zongora, Finnország

A jazz és a klasszikus zene mindig is teljes összhangban voltak benne. Saját bevallása szerint természetesen van olyan zene, amit teljes mértékben jazz zenének érez és olyan, ami egyértelműen klasszikus zene. Az improvizáció nem csak a jazz kizárólagos tulajdonsága, hiszen a népzenének is alapvető építő eleme, és korábban a klasszikus zene világára is jellemző volt. A legizgalmasabb zenék Süle László számára azok, amikor a komponált zene és az improvizáció találkozik. Az ő zenéjében a klasszikus forma és a jazz inspirálta improvizáció szinte önmagától természetesen alakul ki, a tudatos akarat befolyásolása nélkül.

Emil Bîzgă – trombita, Románia

Emil Bîzgă stílusát a tapasztalatainak széles skálája formálta ilyenné. Játszott klasszikus zenekarban, big band formációban és jazz quartetben. Amellett, hogy Svédországban, Malmöben szerzett mesterdiplomát klasszikus trombita szakon, és Németországban, Hannoverben jazz trombita szakon, szorosan együtt dolgozott olyan nagyszerű zenészekkel, mint Hakan Hardenberger és Wynton Marsalis.

Cansun Küçüktürk – gitár, Törökország

Az isztambuli jazz élet mára oszlopossá vált tagja gyerekkorában mandolinon tanult meg először játszani, majd 2002-től kezdett jazz gitár órákat venni. 2006-ban kezdte meg tanulmányait az isztambuli Yıldız Egyetem Művészeti Karának jazz gitár szakán. Jelenleg Şevket Akıncıval, a Şirin Soysal formációval, a folk-rockot játszó Bajar zenekarral játszik együtt. Ezenkívül számos egyéb albumon működött közre gitárművészként.

Olga Boczar – jazz–énekesnő, Lengyelország

A katowicei Karol Szymanowski Zeneakadémia híres Jazz Intézetében végezte zenei tanulmányait. Több zenei verseny első helyezettje (pl. Carpathia 2012 Nemzetközi Dalfesztivál, Varsó Reménységei 2011 Ifjú Tehetségek Versenye). Számos fesztiválon vett részt, olyanokon, mint a Jazz Jamboree Nemzetközi Jazz Fesztivál, a Gold Washboard Nemzetközi Tradicionális Jazz Fesztivál, az Opolei Lengyel Dalok Fesztiválja, vagy a La Folle Journée Fesztivál a varsói Nemzeti Operában. A legjobb lengyel zenészekkel működött együtt, többek között: Andrzej Jagodziński, Anna Serafińska, Lora Szafran, Janusz Szrom, Michał Tokaj, Jan Smoczyński, Marysia Sadowska, Halina Frąckowiak.

2012-ben hozta létre az Olga Boczar Music Essence nevű saját együttesét, amelyben a legkiválóbb, fiatal lengyel zenészek vesznek részt. Debütáló albumuk Little Inspirations 2015-ben jelent meg.

Natalia Lebedyeva – zongora, Ukrajna

Ukrán zongoraművész, Kijevi Glier Zenefőiskola jazz tanszékének tanára. Különböző zene projektekben vesz részt, többek között a Natalia Lebedyeva Trióban, amely 2005. évi megalapítása óta 3 szerzőzene albumot adott ki:  "Paints", "Medium Cool" és "Tatransky Caj".

Többször koncertezett külföldön (Lengyelországban, Szlovákiában, Szerbiában), illetve több nemzetközi fesztiválon is részt vett Ukrajnában (JAZZ in Kiev, Alfa Jazz Fest, Jazz Koktebel, Jazz Bez) és külföldön (Jazz Festival, Kragujevcu, Szerbia; ROZE JAZZ FESTIVAL, Zelena Hora, Lengyelország; JAZZNICA, Szlovákia; SAULKRASTI JAZZ FESTIVAL, Saulkrasti, Lettország; JAZZ JAMBOREE, Varsó, Lengyelország) egyaránt. 

Gyárfás István –gitár, Magyarország

Jazz-gitárművész, tanár, a magyar jazz élet jellegzetes alakja. Játéka közel negyven CD-n hallható, saját neve alatt hét lemez jelent meg. Az elmúlt években olyan amerikai hírességekkel játszott, mint Herbie Mann, Ken Peplowsky, Scott Hamilton, Warren Vaché, Benny Green, George Duke, Jimmy Woode, Reggie Johnson, Ed Thigpen, Peter Erskine és Alvin Queen.

A jazzma.hu internetes szaklap szavazói tavaly őt választották az év jazz-gitárosának.

Péterfy Bori & Love Band

Péterfy Bori korábban az Amorf Ördögök énekesnője, 2000-től a társulat megszűnéséig a Krétakör színház-, 2008 ősze óta a Nemzeti Színház tagja. 2007-ben kezdett szólókarrierbe, májusban alakult meg új zenekara, az Amorf Ördögök szerzőiből és tagjaiból (Tövisházi Ambrus, Mészáros Ádám, Drapos Gergely, Laskai Viktor, Pápai István) verbuvált Péterfy Bori & Love Band. A zenekar első, cím nélkül albumát még ugyanabban az évben, 2007 októberében adta ki a Lovasi András jegyezte Megadó Kiadó. A debütálás szerénység nélkül sikeresnek mondható, a bemutatkozó anyag ugyanis egy éven belül aranylemez lett, 2010 végre pedig platinalemez. A 2-es számmal ellátott második album szintén aranylemez lett. 2011 nyarán Bori anyai örömök elé nézett, így a zenekar pihenőre vonult, de 2012 tavaszán visszatért és elkezdett dolgozni harmadik nagylemezén, ami 2012. november végén jelent meg Fehér éjszakák címmel.

 A Love Band tagjai csuklóból, erőlködés nélkül játszanak diszkót, ős-beatzenét, militáns rockot, mutáns reggae-t és pszichedelikus popot. Bori pedig lazán cserélgeti a szerepeit: sokszor ellenállhatatlan dizőz, néha vérszívó vámpír, máskor meg érzékeny, friss szerelmes tinilány. Mindez mégsem kiszámítható színésznői rutinból jön: lemezen és koncertszínpadon ő igazi popdíva.

Péterfy Bori

Pacskovszky Zsolt - Az Álomrendőrség (közös meseírás)

Az elsősorban az alsós iskolásokat megcélzó gyerekkönyv-sorozat első kötete, a Kishugó és a medvelöket tavaly jelent meg, és idén bekerült az általános iskolai olvasásnépszerűsítő programba (Kaméleon Olvasóklub). Az Álomrendőrség a Betűtészta Kiadó felkérésére íródik, azzal a céllal, hogy olyan magyar sorozat is jelen legyen a hazai gyerekkönyvpiacon, amelyet nemcsak lányok, hanem az olvasásra általában kevésbé fogékony fiúk is szívesen olvasnak. A sorozat következő kötete előreláthatólag április végén jelenik meg Kishugó és a levegőrabló címmel. A sorozat szerzője rendszeresen találkozik gyerekekkel, általános iskolákban, illetve gyermekeknek szervezett rendezvényeken. Ezeknek az alkalmaknak a során beszélgetnek a könyv világáról, az Álomrendőrség nevű különös, titkos szervezetről, amelynek a tagjai képesek éjszaka mások rémálmaiba belépni, hogy megpróbálják elérni, az álmok szerencsés módon érjenek véget. A gyerekek megismerkedhetnek a főszereplő, a 13. életévét lassan betöltő, kissé faragatlan, kissé öntörvényű Kishugó figurájával, aki kettős életet él: éjszaka az Álomrendőrség tagjaként hajt végre hajmeresztő küldetéseket, nappal pedig iskolába jár – igaz, nem tanulni, hanem inkább aludni. Legalábbis szeretné kipihenni magát, ha a tanárok hagynák… Az osztálytársai, akiknek nem árulhatja el kialvatlansága valódi okát, csak nevetnek rajta, amitől persze szintén szenved.

A sorozat világának érzékeltetéséhez, az abba való belehelyezkedéshez elengedhetetlen némi felolvasás, a gyerekekkel való találkozások, foglalkozások elsődleges célja azonban az, hogy a saját álmaikról kifaggassam őket. Ezt követően aztán az érdekesebb, szokatlanabb álmaik felhasználásával megpróbálunk közösen kitalálni olyan álmokat, amelyekben Kishugó a következő kötetekben hajthat végre küldetéseket. Vagyis interaktív módon, „íróként” vehetnek részt, ha nem is a történet, de a kalandok kitalálásában (már a második kötetbe is belekerül ily módon, gyerekekkel „közösen írt” álom).

Mese a látóhegyről (zenés mese)

Útjára idult a MÓKATÉR Mese a Látóhegyről című dalokkal tarkított kalandja, melyben egy gitár segítségével olyan költők versei csendülnek fel, mint Nemes Nagy Ágnes, Osvát Erzsébet, Beney Zsuzsa. csakhogy a legnagyobbakat említsük.

A MÓKATÉR zenés gyermekműsora elsősorban a 3-tól 10 éves korosztálynak szól, célja, hogy a gyerekek már ebben a korban ismerkedjenek a versekkel, megérezzék azok zeneiségét, játékosságát. A zenés elemeket összeköti egy olyan kerettörténet Kricsár Kamill tollából, mely egyrészt varázslatos világba repíti képzeletünket, másrészt lehetőséget ad egy interaktív, közvetlen produkcióra.

Mese a látóhegyről

Miből lesz a cserebogár, vagy miből nem lesz semmi? (beszélgetés)

Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a Juncker Bizottság prioritásaira, ezen belül is a foglalkoztatottság növelésére. A Pódium színpadon az érdeklődők izgalmas beszélgetést hallhatnak, meghívott vendégeink:

Gerendai Károly, a Sziget alapítója
Kovács Péter, az ISEEQ nemzetközi fejvadásza
Tari Annamária, pszichológus (az Y generáció című könyv szerzője)

A beszélgetésen szó lesz arról, hogy mi kell ma Európában ahhoz (a szerencsén kívül), hogy valaki sikeres legyen. Hogyan látja ezt a kérdést egy fejvadász, és mit gondol minderről, illetve a fiatalok és a munka viszonyáról Tari Annamária, pszichológus?

Grund színház: Slampro

A Grund Színház missziója az improvizáció technikája köré szerveződik, ezt a módszert érvényesíti különböző programjaiban, melyek érintik a hagyományos színház, a filmművészet a szórakoztatás és az oktatás területeit is.

A Slampro a vers és színház összeolvadása. A színészek a slammerek írásait ott és akkor először hallva asszociatív módon építenek jeleneteket, hoznak elő karaktereket és kísérelnek meg együtt elmesélni egy történetet. Szabad vers és szabad asszociációk kötetlenül, ahogy akkor és ott meg akar születni.

Független Színház: Európai Álom

Három, húszas éveiben járó fiatal találkozik egymással. Egykor osztálytársak voltak. 10 éve itt buliztak a ballagás után, és megállapodtak, hogy ezen a napon ismét összejönnek.

Egyikük a munkájában találta meg a boldogságot, másikjuk a párkapcsolatában, a harmadiknak az egzisztenciális helyzete rendezett.

A Független Színház performance-előadása arra keresi a választ, hogy miként alakult a gimnázium elvégzése után az elmúlt 10 év? Mennyiben teljesültek az elvárásaik, milyen kihívásokkal kellett szembenézniük munkavállalás, párkapcsolat kialakítás és otthonteremtés területein, valamint ezekre a kihívásokra milyen módokon reagáltak.

Az európai és köztük a magyar fiatalok egyre nagyobb munkanélküliséggel szembesülnek, illetve olyan munkalehetőségekkel, amelyek képzettségüknek, motivációiknak, egzisztenciális igényeiknek nem megfelelőek. Gyakran spielerekként és lúzerekként tekintünk egymásra az alapján, hogy ki hova jutott a jó pozíciókért való harcban. Ugyanakkor, ha más szemszögből nézünk a spielerekre könnyen lúzernek bizonyulhatnak. Huszonévesek, akik a társadalom szemében fiatalnak tűnnek, ők azonban már korántsem érzik annak magukat, túl számos megalkuváson és csalódáson az Európai álom sötét szögleteiben.

Plakát

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés