bezár
 

zene

2009. 01. 20.
Kocsis Zoltán Liszt-átiratai – előhanggal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy sikerű ausztriai turnéjáról hazatérve a Nemzeti Filharmonikus Zenekar január 23-án Budapesten, a MüPában ad koncertet, melynek műsorát aztán öt nap alatt öt vidéki városban – Győrött, Debrecenben, Székesfehérváron, Nyíregyházán és Miskolcon – is megismétli. A budapesti hangverseny előtt egy órával kezdődő Előhang során Kocsis Zoltán beavatja a közönséget az átiratok, hangszerelések világába, a koncert ugyanis az általa készített Liszt-átiratokkal indul.
A hangszerelésre kiválasztott darabokkal Kocsis többnyire a Liszt-életmű rejtettebb zugait kutatta, gondosan ügyelve a téma- és hangulatbeli kontrasztokra, az ünnepélyes bevezető indulótól a gyors táncfináléig.
Kocsis Zoltán - Előhang
E szvitszerű összeállítás után Kocsis az NFZ élén Liszt A-dúr zongoraversenyét dirigálja, melynek magánszólamát egy tehetséges ifjú zongoraművész, Báll Dávid játssza. A hangverseny második részében Kodály Páva-variációit és Ravel Boleróját szólaltatja meg az együttes.

Másnap, január 24-én kezdődik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szokatlanul feszes, a már említett öt várost érintő belföldi vendégjáték-sorozata. Az együttes hosszú évek óta rendszeresen koncertezik vidéken is, hiszen feladatának tekinti, hogy ne csak a főváros, hanem az egész ország zeneszerető közönségét „ellássa” magas színvonalú művészi produkciókkal. 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés