bezár
 

art&design

2009. 01. 23.
A Reneszánsz Év méltó lezárása: szobrot kapott Bonfini
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tegnap véget ért a Reneszánsz Év-2008, az Oktatási és Kulturális Minisztérium országos kulturális programsorozata, pályázatokkal, fejlesztésekkel. A 300 helyszínen zajló mintegy 1000 program, és az évad eseményeit figyelemmel követő több mint 3 millió látogató bebizonyította, hogy a kultúra eleven, lüktető közeg, mindenki számára elérhető, átélhető és megismerhető. Az évad örök élmény marad mind a 34 kiállítás, 29 színházi bemutató, 30 konferencia és 95 fesztivál résztvevői számára. Megmarad az a 150 felújított faluház, művelődési központ, közösségi tér is, amely a vidék kulturális reneszánszát ösztönző pályázati forrásokból szépülhetett meg.
Kiemelkedő eredménye az évadnak, hogy 64 év után ismét szobrot kapott a Budavári Palota területén Antonio Bonfini, a nagy humanista tudós, Mátyás király történetírója. A szobor helye az Oroszlános udvarba vezető kapu mellett, a János-hegy felőli területen kapott méltó helyet. A szobrot Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, valamint Dott. Andrea Maria Antonini, Bonfini szülővárosa, Ascoli kultúráért felelős polgármester-helyettese, és Dott. Fabio Zeppilli, Ascoli polgármesteri hivatalának kulturális igazgatója avatta fel a Reneszánsz Év zárónapján, január 21-én.

A Reneszánsz Év-2008 túlmutatott az emlékezetes programokon, számos pályázatot, maradandó fejlesztést is magába foglalt. A vidék kulturális reneszánszát elősegíteni hivatott Közkincs és Tengertánc programok sikere minden várakozást felülmúlt. Segítségükkel elérhető közelségbe került a kultúra az egész országban. A Közkincsben 320 millió Ft, a Tengertáncban pedig 210 millió Ft várt és talált gazdára.

A Reneszánsz Évben először meghirdetett pályázatok közé tartozik a Fókuszban a közművelődés program, amelyben 144 projekt valósult meg, 100 millió Ft támogatásból. Szintén új kezdeményezés volt a Megújuló gyűjtemények program, amelynek keretében 41 egyházi könyvtárat, 35 egyházi múzeumot és 24 egyházi levéltárat újítanak fel, szintén 100 millió Ft-ból. A Magyar Digitális Képkönyvtár program a magyar képi örökség digitalizálására irányul, 220 millió forintot fordíthatnak rá idén. A projekt célja a lehető legszélesebb körben, a legkorszerűbb eszközökkel hozzáférhetővé tenni a digitalizált magyar kulturális képörökséget. Számos védett, muzeális példány válik így bárki számára, bármikor hozzáférhetővé, megismerhetővé.

Hatalmas siker lett a Reneszánsz Túrák pályázat, amely révén országszerte 500 iskola 45 ezer diákja kelt útra, hogy felkeresse Magyarország reneszánsz emlékhelyeit. A Reneszánsz Túrák támogatási kerete 200 millió Ft volt, amelyből számos olyan hátrányos helyzetű gyermek is eljuthatott a rendhagyó kirándulások egyikére, akik iskolás éveik alatt még soha nem voltak osztálykiránduláson, sokan közülük először hagyták el falujuk határát.

A Magyar Nemzeti Galériában január 21-én megtartott ünnepélyes záróesemény alkalmából az Oktatási és Kulturális Minisztérium két késő reneszánsz festményt ajándékozott a Galériának: Kakas István erdélyi nemes és felesége, Römer Zsuzsanna portréit, amelyek ismeretlen tiroli festő alkotásai. A művek megvételével a Magyar Nemzeti Galéria méltón zárta le a 2008-as év Mátyáshoz és a magyarországi reneszánszhoz kapcsolódó kiállítási és megemlékező rendezvénysorát.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter záróbeszédében kiemelte: a Reneszánsz Év -2008 a naptárban befejeződik ugyan, de a szellemiség, amit képviselt és a hatás, amelyet keltett, távolról sem ér véget. A sokszínűség, a művészetszeretet és az innováció olyan világos üzenetek, amelyek 2009-ben, 2010-ben éppúgy aktuálisak, mint 2008-ban, a Reneszánsz évében voltak.


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés