bezár
 

zene

2009. 01. 25.
Tavaszébredés musical - a Nyugati Teátrum és a Budapesti Operettszínház közös produkciója
Bemutató: 2009. február 7., Nyugati Teátrum (Budapest, VI. kerület, Teréz krt. 62.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A New York-i sikerszéria, s a londoni West End-premier után alig két héttel Budapestre érkezik a világirodalom egyik igazi remekművéből, Frank Wedekind darabjából írt nagy sikerű amerikai mucial – a Budapesti Operettszínház és a Nyugati Teátrum közös produkciójában.
A Tavaszébredés az utóbbi idők legtöbb Tony-díját, többek között a legjobb musicalnek járót érdemelte ki. Duncan Sheik zeneszerző és Steven Sater szövegíró művét először egy New York-i művészeti iskolában mutatták be, innen került az Off-Broadway-re, majd a hatalmas sikernek köszenhetően a Broadway-re, ahol a 2006-os premier után 888 alkalommal játszották a darabot. Az egyszerre lírai és felkavaró mű a fiatalok felnőtté válásának problémáiról szól: az első szerelem, az elfojtott érzelmek, a maradandó sebek kérdéskörét boncolgatja. Duncan Sheik és Steven Sater dalai nagyszerűen világítanak rá a kamaszkori problémákra, az illékony ifjúságra, a heves fiatalkori szerelmekre, s a lázongó, megalkuvást nem tűrő kapcsolatra a felnőttek világával.

A musical középpontjában a kitűnően tanuló Mechior, nyugtalan barátja, Moritz és a nővé érés határán álló fiatal lány, Wendla áll. S habár maga a mű a múltban játszódik, a zeneszámok frissek, modernek, izgalmasak – nem véletlenül nyert az előadásból készült lemez a legjobb musical album kategóriában az ötvenedik Grammy-gálán.

A Broadway-sikerszéria és a londoni West End premier után érkezik a musical Budapestre. Így tehát a Budapesti Operettszínház és a Nyugati Teátrum közös premerje olyan világvárosokat előz meg, mint Bécs, Malmő, Szöul, Manila, Rio de Janeiro, Tokió, Toronto, Tel Aviv, Düsseldorf, Buenos Aires, Madrid, Párizs, Amszterdam, Koppenhága, Reykjavik, Oslo és Sydney. Ráadásul a magyar kreatív csapat kapta meg elsőként a jogot, hogy a musicalt úgynevezett non-replika változatban mutassa be.

A budapesti előadás magyar szövegét a rendező, Somogyi Szilárd és a művészeti vezető, Kerényi Miklós Gábor írták. Az előadás zenei vezetője Riederauer Richárd, a díszleteket és a jelmezeket Bartha Andrea tervezte, a koreográfus Tihanyi Ákos.

A produkcióban a felnőttek szerepét Bajcsay Mária és Szabó P. Szilveszter játssza, a fiatalok között pedig rengeteg még ismereretlen fiatalt láthatunk, akik a legtehetségesebbek voltak azon 300 jelentkező közül, akik a Tavaszébredés szerepeire kiírt háromfordulós castingon részt vettek: Angler Balázs, Baranyai Annamária, Gulyás Balázs, Horváth György, Kádár Szabolcs, Kerényi Miklós Máté, Kiss Tünde, Kocsis Dénes, Kossuth Gergő, Mihálka György, Moravszki Enikő, Pásztor Ádám, Pirgel Dávid, Réder Nóra, Simon Boglárka, Török Anna, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi, Viczina Dalma, Zádori Szilárd, Zalatnay Flóra Lili. 

Bemutató: 2009. február 7.
Nyugati Teátrum Budapest, VI. kerület, Teréz krt. 62.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés