bezár
 

zene

2009. 01. 25.
José Cura újra Budapesten vezényel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
José Cura vezényli az Óbudai Danubia Zenekar márciusi bérleti koncertjét a Zeneakadémián. Az est műsora a latin zene jegyében született, az első részben Rimszkij-Korszakov, Bizet és Ravel spanyol témájú és ihletettségű darabjai lesznek hallhatók, míg a második részben argentin zenéből kapunk ízelőt Buchardo, Piazzolla és Ginastera művein keresztül.
José Cura a világ zenei élvonalába tartozó argentin születésű operaénekes, komponista és karmester. Zenei tanulmányait, melynek során zeneszerzést, zongorajátékot és karmesterséget tanult, hazájában végezte.

Különleges hangi adottságaira a Művészeti Egyetem kórusának asszistensi feladatai során derült fény, s ekkor kezdte el énekesi tanulmányait, melyet már Európában fejezett be. Első sikereit is az öreg kontinensen aratta, majd a Plácido Domingo által jegyzett Operalia Nemzetközi Énekverseny megnyerésével 1994-ben elindult a karrierje: nincs a világnak olyan rangos operaháza, ahol ne énekelte volna el az operairodalom népszerű és kevéssé ismert tenor főszerepeit. Nem mondott le azonban a másik tanult hivatásáról, a karmesterségről, s egyre többször vállal dirigensi feladatokat mind a koncertpódiumon, mind a zenekari árokban.

José Curát a hazai közönség legelőször énekesként ismerte meg, de a neve karmesterként sem ismeretlen Magyarországon; legutóbb éppen az Óbudai Danubia Zenekart vezényelte egy jótékonysági célú koncerten, amelyen Verdi Requiemje hangzott el. A felkészülés során kialakult jó munkakapcsolat vezetett José Cura karmesteri minőségben történő meghívásához, aki szívesen elfogadta a felkérést.  

2009. március 7. Zeneakadémia, Nagyterem
Akadémia Bérlet / 3.

Óbudai Danubia Zenekar
José Cura



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés