bezár
 

art&design

2015. 07. 05.
Csók 150 - Az utolsó látogatókat köszöntötték a Csók-kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Utolsó látogatóit fogadta vasárnap A derűs élet festője című Csók István-kiállítás a Várkert Bazárban.

A budapesti házaspárnak L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára nyújtotta át a belépőjegyet.

A Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából februárban nyílt tárlat "rendkívül sikeres volt, a látogatószám, a mai zárónapon meghaladta a húszezret" - mondta az MTI-nek a politikus.

Emlékeztetett arra, hogy az épületegyüttesk átadása óta a Csók István művészetét bemutató kiállítás volt az első nagyszabású képzőművészeti tárlat, amelyet a Testőrpalotában mutattak be.

"Ez a sikeres kiállítás is igazolta a kormány azon törekvését, hogy felújítsa, kibővítse és a főváros egyik leglátogatottabb kulturális helyszínévé tegye az épületegyüttest" - hangsúlyozta.

A kiállítás utolsó látogatói egy Csók István-albumot, valamint két tiszteletjegyet kaptak A magányos cédrus - Csontváry géniusza című tárlatra, amely hétfőtől lesz látható a budai Várban, az egykori Honvéd Főparancsnokságon a Miniszterelnökség szervezésében - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

L. Simon László hangsúlyozta: kedden egy másik jelentős kiállítás nyílik az I. világháború centenáriumának tiszteletére a bazár déli palotájában.

A Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett tárlaton a festőművész csaknem 70 alkotását és több személyes tárgyát tekinthették meg a látogatók köz-és magángyűjteményekből.

Csók István főművei már életében közgyűjtemények megbecsült darabjaivá váltak. Munkáit számos kiállításon mutatták be, többször eredményesen szerepelt a Velencei Biennálén és a világkiállításokon is. A magyar művészeti élet nagyjait tömörítő Szinyei Merse Társaság 1920-ban elnökévé választotta, valamint a húszas évek elején a Képzőművészeti Főiskola rektoraként is dolgozott. Székesfehérváron még életében utcát és képtárat neveztek el róla.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés