bezár
 

art&design

2015. 08. 03.
Félmillióan látták az Alexander McQueen-kiállítást Londonban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt és fél hónap alatt csaknem félmillió látogatója volt a Viktória és Albert Múzeumban Alexander McQueen divattervező ruháiból rendezett nagyszabású kiállításnak Londonban.

 Az intézmény igazgatójának tájékoztatása szerint a vasárnap zárult tárlat volt a legsikeresebb a nagy múltú múzeum történetében. A BBC arról írt, hogy a Savage Beauty címmel rendezett kiállítás volt a valaha rendezett legnépszerűbb fizetős tárlat Nagy-Britanniában, és sokan e kiállítás kedvéért látogattak el először a Viktória és Albert Múzeumba.
    

"Drámai, extravagáns, túlvilági" - a szigetország sajtója ezekkel a szavakkal jellemezte a nagysikerű kiállítást, amely a méltatások szerint egészen egyedülálló betekintést nyújtott a mindössze 40 évesen elhunyt divattervező világába. A tárlat 10 szekciójához az a John Gosling komponált és állított össze zenét, aki McQueen valamennyi divatbemutatójában közreműködött.
    

Az utolsó két hétvégén a múzeum - eddig példa nélküli módon - éjszakába nyúlóan is fogadta az érdeklődőket. Vasárnap is zsúfolásig megteltek a divattervező munkásságát bemutató termek.
    

A március közepén nyílt tárlat sikere várható volt, már elővételben több mint 70 ezer jegy kelt el. 2011-ben a New York-i Metropolitan Múzeumban mutattak be a mostaninál szűkebb válogatást McQueen ruháiból. Azt a bemutatót is rendkívüli érdeklődés kísérte, három hónap alatt több mint 660 ezren látták, így bekerült a világhírű intézmény tíz legsikeresebb tárlata közé. Európában a londoni volt a 2010 februárjában elhunyt brit tervezőnek szentelt első kiállítás.
    

A Viktória és Albert Múzeumban Alexander McQueen 66 eredeti és a kiállítás kedvéért újból legyártott több tucat ruháját mutatták be, kezdve 1992-es diplomakollekciójától a 2010-es őszi-téli kollekciójáig, amely halála miatt befejezetlenül maradt. A tervező alig néhány nappal édesanyja halála után öngyilkosságot követett el.
    

A kiállítás kurátorai különböző témákra felfűzve válogatták össze a ruhákat, amelyek között mindössze egyszer, a kifutón látott darabok is voltak. Bemutatták többek közt McQueen híres skót és angol témájú kreációit, valamint a törzsi világ, a természet, a romantika, a lélek sötét oldala és a Platón meseországa, Atlantisz által ihletett darabokat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés