bezár
 

art&design

2015. 08. 28.
A Nógrád Megyei Levéltár új épületét adták át Salgótarjánban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára új épületét adták át pénteken Salgótarjánban; a beruházás a magyar állam, az Európai Unió és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 234 millió forintból készült el.

Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára az ünnepségen elmondta: az új levéltári épület a magyar nemzet múltjának megteremtését és egyben a jövőt szolgálja.
    

A volt hadkiegészítő parancsnokság háromemeletes, több mint 1200 négyzetméter alapterületű épületegyüttesében kialakított intézményben megújult az oktató- és kutatóterem, a mintegy ötezer iratfolyóméter nagyságú anyag elhelyezésére alkalmas raktár, a restaurátorműhely, tágasabbá, világosabbá váltak a kutató- és munkaszobák, valamint új közösségi tereket hoztak létre.
    

Ezek mind egy célt szolgálnak, hogy minden pontosan a helyére kerüljön: kutatható, megismerhető, közkinccsé tehető legyen mindaz, amit elődeink megőriztek és ránk hagytak - mondta Lengyel Györgyi.
    

Az államtitkár köszöntőjében a nógrádi levéltár megpróbáltatásokkal teli múltjáról is szólt. Felidézte, a Nógrád megyei hivatalos iratok kálváriája 1596-ban, Eger török ostromakor kezdődött, amikor a gyűjtemény az enyészetté lett. A féltve őrzött későbbi iratok időszakosan Füleken, Gács várában, Losoncon, Szügyben találtak menedéket.
    

Lengyel Györgyi azt mondta: egy nagy múltú intézmény megújulása helytörténeti esemény is. A levéltár nemzeti kulturális örökségünk őrzője, de a 21. század modern intézményének is kell lennie - tette hozzá.
    

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kiemelte, hogy 2012 októberétől állami feladat a levéltári feladatok ellátása, és 2012 óta nem volt olyan év, amely során ne adtak volna át új épületet, ne avattak volna olyan közösségi teret, amellyel a levéltárak megújultak. Ilyen volt a Fejér, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Somogy megyei beruházás.
    

Mint a főigazgató elmondta, azt szeretnék, hogy Salgótarján és a megye közéletének aktív része legyen a Nógrád Megyei Levéltár épülete, olyan közösségi térré váljon, amelyben családtörténet-kutatók, iskolások, a település múltja iránt érdeklődők is megfordulnak.
    

Becsó Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a fejlesztés mellett a nógrádi levéltárosok tudományos munkájáért, az intézmény társadalmi szerepvállalásáért is köszönetet mondott.
    

Itt a levéltár nem zárt intézmény, nyitott a kutatók, a diákok, a pedagógusok felé - mondta a képviselő, aki azt is kiemelte, a Nógrád Megyei Levéltár aktív szerepet vállal a pályázatokban, hogy minél magasabb színvonalú szolgáltatásokat tudjanak nyújtani.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés