bezár
 

art&design

2015. 09. 02.
Közös játék, komolyan
Kalmár János: Lelki Gravitáció
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2015. szeptember 8-án (kedden) 18 órától lesz a megnyitója Kalmár János Lelki Gravitáció című kiállításának a FUGA-ban. A több hangon, több nyelven megszólaló összművészeti kiállítás témája az emberi lélek működése, a másság és a sokféleség bemutatása.

Kalmár János, Munkácsy-díjas szobrászművész két éve tartó munkájának végeredménye a szeptember 8-án megnyíló, Lelki Gravitáció című kiállítás. A FUGA kiállítóterében nem csupán szobrok és rajzok, hanem egy hangokból és képzőművészeti alkotásokból álló, egymásba fonódó, többféle nyelven megszólaló installáció várja az érdeklődőket. „Más hangok, másfajta vélemények, másfajta meglátások együtthangzása”, mondja Kalmár János a kiállításról. „Közös játék, játsszunk együtt komolyan, mindenki hozza magát. Én az alaphangot megadom azzal, hogy megcsináltam a szobrokat, rajzokat.”

Kalmár János: Lelki Gravitáció

Kalmár János szobraira Dóra Attila komponált zenét, amelynek egyes, az adott művekhez kapcsolódó részleteit meghallgatják a látogatók a kiállításon, a szeptember 8-i vernisszázson azonban az egész mű teljes terjedelmében végighallgatható, ugyanis 18 órától a FUGA-ban magyar és lengyel zenészek (Dóra Attila, Gryllus Samu, Tomek Gadecki, Marcin Bozek és Bolcsó Bálint) egy koncert keretében adják elő a Lelki Gravitáció zenéit, illetve tovább improvizálnak a szobrok, képek nyújtotta benyomások alapján. Az összművészeti kiállítás és a megnyitó egyben arról is szól, hogy „hogyan lehet különböző hangokon keresztül közösen beszélni”, magyarázza Kalmár János.

Kalmár János a Lelki Gravitáció című kiállítással egy időben részt vesz Párizsban a Biennale 109 kiállításán, ahová egyedüli magyar alkotóként hívták meg. Október során pedig a Salon Réalités Nouvelles kiállításán lesz jelen szobraival – a Salon Réalités Nouvelles 1947-óta létezik és az első évtől kezdve magyar művészekkel is együttműködött. Idén Kalmár János képviseli ezen a kiállításon is hazánkat.

A Lelki Gravitáció szeptember 8–26. között ingyenesen megtekinthető a FUGA-ban (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.), a szeptember 8-i koncert 18 órakor kezdődik, a kiállítás finisszázsán, szeptember 26-án 18 órától pedig a Spiritual Gravitation Soundpainting Orchestra játszik és Császár László, Falcsik Mari, Láráz Júlia, valamint Marnó János improvizál irodalmi szövegeket. Mindkét eseményre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés