bezár
 

zene

2015. 09. 02.
Zubin Mehta lesz 2017-ben a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál tiszteletbeli elnöke
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2017-ben Zubin Mehta világhírű karmester lesz a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál tiszteletbeli elnöke - közölte szerdán a kétévenként megszervezett romániai fesztivál sajtóirodája.

A közlemény szerint Mehta elmondta, hogy visszautasíthatatlan ajánlatot tettek neki a szervezők, ezért a felkérést nem utasíthatta vissza, és dicsérte a fesztivált és közönségét, amelyeket a "legszebbnek" és "nagyszerűnek" nevezett.  
    

Zubin Mehta már elemezte a jövendőbeli művészeti igazgatóval a két év múlva tervezett fesztivál művészeti programtervezetét, és jóváhagyta azt. A szervezők még nem jelentették be, hogy ki látja el majd a művészeti igazgatói teendőket.
    

2005 óta a tiszteletbeli elnöki és a művészeti igazgatói funkciókat egymagában Ioan Holender töltötte be, aki két évvel ezelőtt jelentette be, hogy a 2015-ös fesztivál lesz számára az utolsó, és visszavonul a fesztivál éléről. Holender előtt is két különböző személy irányításával zajlott a fesztivál, 1998-ban például Yehudi Menuhin hegedűművész és Lawrence Foster karmester látta el a két tisztséget.
    

Az augusztus 30. és szeptember 20. között zajló Enescu-fesztiválon az idén is részt vett Zubin Mehta, aki az Izraeli Filharmonikusokat vezényelte két koncerten. Az indiai karmester régi vendége a fesztiválnak, először 1964-ben lépett a közönség elé, majd rendszerváltozás után 1995-ben tért vissza.
    

Az 1958-ban alapított Enescu-fesztivál az idén 2500 külföldi és 500 román művész fellépésével zajlik, 22 nap alatt 58 koncert lesz. Számos világhírű zenekarral együtt a nemzetközi zenei élet olyan kiválóságait láthatja a közönség, mint például Juja Wang, Christian Zacharias, Murray Perahia zongora-, David Grimal hegedű-, Gautier Capucon cselló-, valamint Anja Harteros és Rene Pape énekművész.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés