bezár
 

film

2015. 09. 03.
Tiltott történetet jelölt Horvátország Oscar-díjra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzeti és vallási alapon tiltott szerelmi történetet, Dalibor Matanic rendező Zvizdan című filmjét jelölte Horvátország legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra.

A horvát filmesek társaságának (HDFD) tizenöt tagú bizottsága hét film közül választotta ki a Zvizdant.
    

A film eddig számos díjat nyert, köztük a zsűri díját a 68. cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard (egy bizonyos nézőpont) nevű szekciójában, továbbá az ART Mozik Nemzetközi Szövetségének díját a 21. szarajevói filmfesztiválon és a pulai filmfesztivál fődíját.
    

Az országok hivatalos nevezései közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki több fordulóban azt az öt jelölt játékfilmet, amelyek a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2016. január 14-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadását pedig február 28-án tartják Los Angelesben.
    

A Zvizdan a tiltott szerelemről szól, annak törékenységéről, de erejéről is egyben. A történet mintegy három évtizedet ölel fel, és két szomszédos faluban játszódik, amelynek lakóit a történelem során etnikai és vallási ellentétek osztottak meg.
    

Az első szerelmi történet 1991-ben kezdődik, a délszláv háború elején, amikor megjelennek az első barikádok, és a két ellentétes nemzetiségű falu lakói között a feszültség kézzel tapintható. A körülmények nem kedveznek semmilyen szerelemi viszonynak, hát még a két szomszédos falu fiatal párjának. Tíz évvel később vége a háborúnak - a sebek még nem gyógyultak be, és a két főszereplőnek szembesülnie kell ezzel. A harmadik történet 2011-ben játszódik. Sem a gyűlölködés, sem a feszültség, sem a kétségek nem múltak el, de úgy tűnik, hogy most van itt az ideje egy új kezdetnek.
    

A film horvát-szlovén-szerb koprodukcióban készült.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés