bezár
 

art&design

2015. 09. 03.
A nemzeti és a történelmi emlékhelyeket népszerűsíti az új 50 forintos
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nemzeti és a történelmi emlékhelyek szimbólumait ábrázoló új 50 forintos érmét bocsájtott forgalomba a Magyar Nemzeti Bank a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) kezdeményezésére.

Nyolc éve nem bocsájtott ki forgalmi emlékérmét a Magyar Nemzeti Bank és ez az első alkalom, amikor emlékhelyet népszerűsítő fizetőeszköz kerül használatba Magyarországon - fogalmazott az érme csütörtöki budapesti bemutatóján Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke.
    

Hozzátette: az új érme kibocsátásával a NÖRI és a jegybank a nemzeti és történelmi emlékhelyek jelentőségére, illetve az egyes helyszínek történelemben betöltött szerepére kívánja felhívni a társadalom figyelmét.
    

Ez év őszén kétmillió példányban kerülnek forgalomba ezek az érmék, amelyeknek köszönhetően újabb felületeken jelenhetnek meg a nemzet fontos helyszínei - fogalmazott Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. "Remélem, hogy a magyar történelem dicsőségét és ezáltal a ránk ruházott felelősséget is eszébe juttatja az érme mindazoknak, akiknek a kezébe kerül" - tette hozzá.
    

Az érme technikai paraméterei és a névértékes oldala is megegyezik a készpénzforgalomban jelenleg használt 50 forintos érmékkel, tematikus oldalán azonban a megszokott kerecsensólyom helyett kettős csomót ábrázoló embléma látható, amely az érmét álló helyzetben tartva a nemzeti emlékhelyek, 45 fokkal elforgatva pedig a történelmi emlékhelyek szimbólumát mutatja. A fémpénz tematikus oldalának tervezője Kósa István, a Magyar Pénzverő Zrt. fővésnöke - mondta el Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke.
    

Az új 50 forintossal a lakosság a mindennapi vásárlások során találkozhat majd, a forgalomba még nem került, verdefényes érmékhez a gyűjtők a készlet erejéig a Magyar Pénzverő Zrt.-nél juthatnak hozzá.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés