bezár
 

irodalom

2015. 09. 03.
SZÁZEZER KÖLTŐ A VÁLTOZÁSÉRT
2015. szeptember 26. 16-22 óra, Budapest, Szabadság tér és további városok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
SZÁZEZER KÖLTŐ A VÁLTOZÁSÉRT 2015. szeptember 26-án, a világ minden pontján a költészet áll a figyelem fókuszában. A 2011-ben első ízben megrendezett, minden addigi elképzelést felülmúló, nagy sikerű “100 Thousand Poets for Change” a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye, melyen költők, írók, zenészek és más művészeti ágak képviselői lépnek fel – költészeti művekkel. Műveikben saját szűkebb környezetük, társadalmuk, régiójuk aktuális problémáira reflektálnak, és kiállnak a legfőbb értékek, a béke, különböző vallások, világnézetek, etnikumok békés egymás mellett élése mellett, a rasszizmus, a cenzúra és a környezetszennyezés ellen, a változásért.

Milyen változásról van szó? Arról a változásról, amit Mahatma Gandhi úgy fogalmazott: "Become the change you want to see in the world!”, vagyis „Te magad légy a változás, amit látni akarsz a világban!” „Arról a változásról, amelyet egy költő, író, zenész vagy képzőművész a műveivel előidézhet közvetlen és tágabb környezetében” - olvasható a 100 Thousand Poets for Change filozófiája az esemény website-ján. Magyarországon a meghívott művészekre bíztuk, hogyan értelmezik a változást, milyen ügy mellett állnak ki, milyen változást várnak.

A 2011-ben a budapesti Műcsarnokban tartott első rendezvény a világ eseményeinek sorában a legnagyobb volt, 10 órán át több mint 100 művész lépett fel, a felolvasásokat és más produkciókat élő közvetítésben élvezhették az érdeklődők az interneten, és skype-on Michael Rothenberg, az esemény ötletgazdája és főszervezője is üdvözölte a magyar fellépőket. 2012-ben a Petőfi Irodalmi Múzeumban megismétlődött a "csoda", több mint 100 fellépővel, 11 óra felolvasással és zenével. 2013-ban a Gödör Klub, 2014-ben pedig a Szabadság tér volt a hazigazdája az eseménynek, hasonló sikereke könyvelve el.

2014-hez hasonlóan ebben az évben is délután négytől este tízig tart majd a felolvasás. A költők, performerek, dalköltők, slamköltők és zenészek fellépéseit az interneten is lehet majd követni – reményeink szerint idén is élő kapcsolatban leszünk a világ más költészeti eseményeivel. Ez évben a magyarországi eseményt Budapesten kívül más nagyvárosokban is szeretnénk megtartani. A monstre vállalkozás nonprofit. Csak az jön el, akinek fontos ez a világméretű költészeti összefogás, amire a minden elképzelést felülmúló 2011-es és 2012-es és 2013-as, 2014-es eseményen kívül nem volt még példa a költészet égisze alatt.

A 100 ezer költő a változásért idén is igazi költészetünnepnek ígérkezik, amelyet az interneten az egész világ nyomon követhet.

Ossz meg a világgal egy verset!

További információk:

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/100ezerkolto?fref=ts

Youtube-csatorna: https://www.youtube.com/user/100ezerkolto

A világesemény archív oldala (a 2011-es és 2012-es eseményről itt találhatók infók): http://www.100thousandpoetsforchange.com/

A világesemény aktuális oldala: http://100tpc.org/

Kontakt-mail: 100ezerkolto@gmail.com

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés