bezár
 

art&design

2015. 09. 03.
Csángó Menyekező
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Moldvából érkező csángó hagyományőrző népművészek előadásában látható a Csángó Menyekező című műsor, amelynek ősbemutatóját a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe alkalmából tekintheti meg a közönség pénteken a budai Várban.

Az egyórás produkció a csángó lakodalmi szokásokat eleveníti fel, többek között a fülke, a leánykérés és a csókos pohár mozzanatait láthatja a közönség a Szentháromság téren felállított szabadtéri színpadon, rossz idő esetén a Magyarság Házában.
    

Péterbencze Anikó néprajzkutató, a műsor egyik rendezője az MTI-nek elmondta, hogy férjével, Papp Imrével 25 éve gyűjtik a csángó zenét és táncot Moldvában, emellett igyekeztek korábbi szakirodalmat - mások mellett Domokos Pál Péter történész, néprajzkutató - anyagát is felhasználva összeállítani a műsort, amely így a legrégebbi szokásanyagot - beleértve a táncot és a zenét - mutatja be a színpadon.
    

Hozzátette: a darab nézői megismerhetik egyebek mellett a pálcatörés szokását, jellegzetes momentumokat, eszközöket és kiegészítőket láthatnak a színpadon. A produkcióban megelevenedik többek között az is, amikor megérkezik a menyasszony a vőlegényes házhoz, megajándékozza leendő anyósát és apósát, majd vőlegényével együtt elfogyasztanak egy pohár bort, egy szelet kenyeret és egy főtt tojást.
    

A romániai Bákó (Bacau) környéki településekről jött zenészekkel, énekesekkel és táncosokkal Klézséről érkezik Bálint Erzsi, aki a 17. századi, Kájoni János által lejegyzett egyházi énekes kódex valamennyi énekes dallamát ismeri. A műsorban szerepel Petrás Mária, a Bákó megyei Diószénben nevelkedett Prima Primissima-díjas énekművész és keramikus is, a talpalávalót Legedi László István és Hodorog András moldvai zenészek húzzák. A bemutató után kezdődő moldvai táncházban a kezdők is ízelítőt kaphatnak a csángó táncokból.
    

Petrás Mária az MTI-nek elmondta, hogy a műsorban többek között énekelni és dobolni fog, ami egykor szintén része volt a csángó lakodalmaknak. A művésznek emellett 17 órakor kiállítása nyílik a Magyarság Háza Kosztolányi termében. Mint mondta, a tárlaton vallásos témájú, legújabb munkái közül a keresztút stációkból és a Boldogasszony kerámiákból láthat néhányat a közönség szeptember 20-ig.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés