bezár
 

zene

2015. 09. 08.
Kurt Elling ismét Magyarországon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kurt Elling ismét Magyarországon A Down Beat kritikusai által a világ legjobbjának tartott amerikai jazzénekes, az eddig 10-szer Grammy-díra jelölt Kurt Elling (1967) új CD-jével, a Passion World-del meghódítja Európát. Magyarországon ezúttal Nagykanizsán, a Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál nyitónapján lép majd fel (november 6-án, pénteken).

A sajtótájékoztatón Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója beszélt arról, hogy egyfajta missziónak tartja, hogy a jazzt minél szélesebb közönség megismerhesse, hiszen Magyarországon ez még mindig egy szűk rétegnek szóló műfaj. Lehotár M. János, a nagykanizsai polgármesteri kabinet vezetője szerint pedig ahhoz, hogy egy város a kulturális térképre felkerüljön, a felszínesebb popzene mellett az olyan, értékesebb zenét is képviselnie kell, mint amilyen a jazz.

A fesztivál kétségkívül fő attrakciójának a pénteken kvintettjével fellépő Kurt Elling lesz, aki immár harmadszorra látogat Magyarországra egy október 31-én induló, 9 országot érintő turné keretében. Többek között Maloschik Róbertnek, a jazzma.hu főszerkesztőjének köszönhető, hogy a magyarországi közönség ismét meghallgathatja a jazzénekest, ugyanis a 2011-ben még a Múzeum utcában székelő Budapest Jazz Clubban fellépő művész akkor kifejtette Maloschiknak, hogy mindenképpen szeretne még visszatérni Magyarországra és 2013-ban a Müpában adott koncertet a Modern Art Orchestrával - így adva volt a lehetőség a visszatérésére. Új lemezén, a Passion World-on egyébként francia, portugál, spanyol énekeket, de popdalokat illetve U2 és Björk feldolgozásokat is előad Kurt Elling.

A fesztiválra egyébként is érdemes lesz ellátogatni, hiszen lesz egy fotókiállítás (34. Életünk Országos Fotókiállítás), melynek egyik fő vonulata a jazz lesz. November 6-án a Kanizsa Big Band és a Montreux Fesztivál-győztes Szőke Nikoletta Szakcsi Lakatos Róbert zongoristával, Barcza-Horváth József nagybőgőssel és Csörsz Zoltán dobossal lép fel. November 7-én, szombaton az 1705 Trió lép fel Kaltenecker Zsolttal, Dés Andrással és Piri Bélával, majd az olasz vendégekkel kiegészült Trió Squelini zárja a fesztivált.

Mikola Máriától megtudtuk, hogy még folyik az egyeztetés a kanizsai hotelekkel, és ő mindent megtesz azért, hogy kedvezményesebben tudjanak szobát foglalni azok, akik a rendezvény kedvéért jönnek a városba.

 

Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál 2015.

Hevesi Sándor Művelődési Központ, Nagykanizsa

 

2015. november 6, péntek

18.00 34. "Életünk Országos Fotókiállítás"

19.00 Kanizsa Big Band, Vendég: László Attila

20.30 Szőke Nikoletta Quartet

22.00 Kurt Elling Quintet (USA)

November 7, Szombat

19.00 1705 Trió

20.30 Trio Squelini, Vendég: David Boato és Ares Tavolazzi (I)

 

Hasznos linkek:

http://www.kanizsaikultura.hu/

http://www.kanizsajazzfesztival.hu/

nyomtat

Szerzők

-- Szlávik Dóra --


További írások a rovatból

Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés