bezár
 

irodalom

2015. 10. 09.
Kiss Anna kapta a Napút-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiss Anna József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas költő, drámaíró, író kapja életművéért a Napút folyóirat idei elismerését, amelyet pénteken késő délután adnak át a budapesti Nádor Teremben.

Az immáron kilencedik alkalommal átadott Napút-díj két részből, egy Mészáros Róza által készített egyedi díszoklevélből, a Napút-levélből, valamint a Tóth Sándor éremművész által alkotott szintén egyedi éremből áll - mondta el az MTI-nek a folyóiratot megjelentető Napkút Kiadó vezetője, Szondi György.
    

Az irodalmi vagy tudományos életműért odaítélhető elismerésről szólva hozzátette azt is, hogy a díjjal a kiadóhoz és a Cédrus Művészeti Alapítványhoz kötődő, ezekkel egy ars poeticát valló alkotókat tüntetik ki. 2014-ben a Napút-díjat Lászlóffy Csaba József Attila-díjas erdélyi költő vehette át.
    

"Azt, amit Kiss Anna hétévtizedes pályája során maga mögött hagyott, minden magyar értelmiséginek és minden magyar versbarátnak, irodalombarátnak egyértelmű érték" - hangsúlyozta Szondi György.
    

A pénteki Napút-esten mutatják be a folyóirat nyári számait is, amelyekben Kiss Anna egy verssel, valamint egy "önszócikkel" is szerepel. Utóbbiról Szondi György elmondta, hogy egy olyan különleges lexikont készítenek, amelyben a kortárs magyar írók és költők "felkért nagy serege" írhat önmagáról szellemes ismertetőket.
   

A Napút-díj mellett a kiadó a Cédrus Művészeti Alapítvánnyal közösen minden év tavaszán adja át a műfordítóknak járó Napút Hetedhét-díjat is, amit idén Tasnádi Edit vehetett át - tette hozzá Szondi György.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés