bezár
 

irodalom

2015. 11. 12.
Nagyon sokan nem örülnek az MMA teljhatalmi törekvéseinek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tiltakozó levelet írtak művészeti szakmai szervezetek (az Írószövetségtől a Magyar Színházi társaságig, plusz a Történelemtanárok Egyesülete), melyben kifogásolják, hogy a Fekete György féle Magyar Művészeti Akadémia szakmai egyeztetés nélkül gyakorlatilag teljhatalmat kap az állami művészeti támogatásokat kezelő Nemzeti Kulturális Alap működtetése fölött. Az mno birtokába került levelet a miniszterelnöknek és más döntéshozóknak is elküldték.

„Alulírott, alkotókat, tudósokat, kulturális szakembereket tömörítő független szakmai szervezeteket aggodalommal töltik el a Nemzeti Kulturális Alap átalakításával kapcsolatos sajtóhírek. A jogszabály-módosítás előkészítését, amely várhatóan az Országgyűlés elé kerül, sajnálatos módon nem előzte meg kellően széles körű szakmai egyeztetés. Így lehetőségünk sem volt véleményezni azokat a változásokat, amelyek nagyban meghatározzák a jövőnket.

A Nemzeti Kulturális Alapnak rendkívül fontos értékteremtő szerepe van mind hazánkban, mind a határainkon kívül élő magyar közösségek életében. Meggyőződésünk, hogy az NKA működésének, a szakmai alapokon nyugvó döntéshozatalnak mindenkor nemzeti kultúránk egészét kell kiegyensúlyozottan megjelenítenie. Úgy látjuk, a Nemzeti Kulturális Alapot, különösen a kuratóriumi delegálási rendszert érintő változások éppen az intézmény eddigi függetlenségét veszélyeztethetik, miközben az nem szorul ilyen jellegű reformokra” – írják az MNO szerint.

A szervezetek arra kérik a döntéshozókat, ne döntsenek érdemi szakmai egyeztetés nélkül róluk, „akik nap mint nap a magyar kultúra és tudományosság érdekében tevékenykednek”, és adjanak nekik lehetőséget, hogy még a szabályozás megváltoztatása előtt, érdemben reagálhassanak a működésüket napi szinten befolyásoló döntésekre.

A levelet a miniszterelnökön és az emberi erőforrások miniszterén, Balog Zoltánon (egyben az NKA elnöke is) kívül elküldték a kultúráért felelős államtitkárnak, Hoppál Péternek, az Országgyűlés kulturális bizottsága elnökének, a jobbikos Dúró Dórának, valamint Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, de Trócsányi László igazságügy-miniszternek és L. Simon Lászlónak, a Miniszterelnökség államtitkárának, az NKA alelnökének, Doncsev Andrásnak, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőinek is.

 

Aláíró szervezetek

Artus Kortárs Művészeti Egyesület

Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete

Fiatal Fotóművészek Stúdiója

Fiatal Írók Szövetsége

Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

Független Előadó-művészeti Szövetség

József Attila Kör

Lábán-Rudolf díj kuratórium

Magyar Bábművészek Szövetsége

Magyar Írószövetség

Magyar Műfordítók Egyesülete

Magyar Színházi Társaság

Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége

Magyar Zenei Tanács

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

Szépírók Társasága

Színházi Kritikusok Céhe

Történelemtanárok Egyesülete

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés