bezár
 

art&design

2015. 11. 26.
Jótékonysági képaukció a vajai múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jótékonysági képaukciót rendeznek szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum vajai Vay Ádám muzeális gyűjteményében, amelynek bevételét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmény programjainak finanszírozására fordítják 2016-ban.

Molnár Sándor, a vajai múzeum baráti körének titkára az MTI-nek elmondta, hogy tizenhat művész 58 alkotását bocsátják árverésre. Az aukciót a rendezvény fővédnöke, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke nyitja meg a nyírségi kisvárosban.
    

Molnár Sándor közlése szerint a festményeket a múzeum alkotótáboraiban részt vevő hazai, valamint határon túli, erdélyi művészek ajánlották fel. A képzőművészek a Vaja Art Művésztelep, valamint a Vajai Téli Alkotótelep rendszeres résztvevői, évente kétszer dolgoznak a múzeum által szervezett alkotótáborokban.
    

Az ott készült művek közül a résztvevők egyet-egyet mindig felajánlanak a vajai múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményének, amely már csaknem 1100 alkotásból áll. Továbbá egy alkotásukkal az intézmény jótékonysági aukcióit is támogatják évről évre.
    

A múzeum baráti körének titkára kiemelte: évente egymillió forint körüli bevételt érnek el a képárveréseken, amit az intézmény működési kiadásaira fordítanak. A hétvégi aukció bevételéből jövőre a két vajai alkotótábor költségeinek egy részét fedezik, valamint egy konferenciát szerveznek Vay Ádám hamvai hazahozatalának 110. évfordulója alkalmából.
    

Vay Ádám (1657-1719) kuruc szenátor, II. Rákóczi Ferenc udvari kapitánya, legfőbb bizalmasa volt az 1703-1711. közötti szabadságharc során. A gróf Lengyelországba emigrált 1711-ben, s ott is halt meg, Dancka településen. Hamvait 1906. október 28-én hozták haza és a családi birtokon, Vaján temették el, ahol az egykori várkastélyában lévő múzeum őrzi a nevét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés