bezár
 

irodalom

2015. 11. 26.
Rakovszky Zsuzsáé a Babits Mihály Alkotói Díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rakovszky Zsuzsa író, költő, műfordító veheti át a Magyar Irodalomtörténeti Társaság 2015-ös Babits Mihály Alkotói Díját hétfő este a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartandó ünnepségen.

Az MTI-hez eljutatott laudáció szerint Rakovszky Zsuzsa a kortárs költészet kiemelkedő alakja, akinek "intellektuális és érzékletes lírai nyelve évtizedek óta egyenletesen magas színvonalon szólal meg". 2002 -ben jelent meg első regénye A kígyó árnyéka címmel, amely "nagy feltűnést keltett, és egyhangú kritikai elismerés is fogadta". Azóta három további regénye és egy elbeszéléskötete jelent meg, melyekkel immár íróként is elismert szerzővé vált.
    

A Babits Mihály Alkotói Díjat 2008 óta ítéli oda a Magyar Irodalomtörténeti Társaság kortárs magyar írók, költők életművének tiszteletére. A díjazás oklevéllel és Babits-kisplasztikával jár. Az első díjat Hubay Miklós vehette át, 2014-ben pedig Lator László részesült az elismerésben.
    

A PIM honlapján olvasható önéletrajz szerint Rakovszky Zsuzsa 1950-ben született Sopronban. 1969-ben érettségizett a soproni Martos Flóra Gimnáziumban. Egyetemi tanulmányait Debrecenben kezdte, majd a második évtől Budapesten az ELTE-n folytatta, magyar-angol szakos tanári diplomáját 1975-ben szerezte meg, 1982-től 1986-ig a Helikon Kiadó szerkesztője volt, azóta szabadfoglalkozású.
    

Pályája során kétszer is megkapta a Déry Tibor-díjat, 1988-ban József Attila-díjjal, 2010-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés