bezár
 

art&design

2015. 11. 30.
Elkészült a Déri Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkészült a debreceni Déri Múzeum felújítása: az intézmény kedden nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt - hangzott el hétfőn, a projektet záró rendezvényen.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere emlékeztetett arra, hogy 2008-ban nyert pályázatot az akkori tulajdonos Hajdú-Bihar megyei önkormányzat a múzeum felújítására. A munkálatokat két tulajdonosváltás is nehezítette - utalt a polgármester arra, hogy az intézmény közben előbb állami tulajdonba került, majd ismét a város tulajdona lett, mint ahogy eredetileg is Debrecené volt az 1926 és 1928 között városi pénzből épült múzeum.
    

A megújult múzeummal az alapító Déri Frigyes emlékének is adóznak, aki hagyatékát Debrecennek adományozta, de a róla elnevezett múzeum 1930 májusi megnyitóját már nem élhette meg - mondta Papp László.
    

Hozzátette: ma a Déri Múzeum nem pusztán a Déri-hagyaték bemutatóhelye, hanem a város kulturális életének zászlóshajója, amelyhez hozzátartozik a vidéki Magyarország legnagyobb kortárs galériája, a Modem is.
    

Angi János múzeumigazgató elmondta: a hagyományokhoz igazodva az épület első emeletén továbbra a város néprajzi gyűjteménye látható, a másodok emeleten pedig a Déri-gyűjteményt mutatják be. Munkácsy híres képe, az Ecce homo ma is ott áll, ahol 1929 óta - jegyezte meg az igazgató.
    

A beruházáshoz az Európai Unió és a kormány 617,8 millió forint támogatást nyújtott az Észak-alföldi Operatív Program keretében. Az installáció kivitelezéséhez 2015 januárjában további 92,6 millió forintos támogatásban részesült a projekt, valamint a szükséges önerő biztosításához összesen 17,6 millió forint támogatást ítéltek meg a debreceni önkormányzatnak.
    

A fejlesztés eredményeként igényesen és korhűen felújított, akadálymentesített múzeumi épület jött létre. A Déri Múzeum kiállításait átépítették és új attrakciókat alakítottak ki. Korszerűsítették az épület teljes elektromos és gépészeti rendszerét, kicserélték a külső nyílászárókat, megújult az épület homlokzata és a díszterem, a pinceszinten pedig új kiállítási teret - Csodakamra - alakítottak ki.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés