bezár
 

zene

2015. 11. 30.
Enescu-fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztiválnak továbbra is az kell legyen a fő feladata, hogy népszerűsítse a kortárs zenét - jelentette ki hétfőn Vlagyimir Jurovszkij orosz karmester Bukarestben.

A dirigens egy sajtótájékoztatón mutatkozott be a fesztivál művészeti igazgatójaként, a tisztségre nemrég nevezte ki a román kulturális miniszter. Jurovszkij Zubin Mehta világhírű karmesterrel együtt vezeti a román fővárosban kétévente megszervezett klasszikus zenei fesztivált. Zubin Mehta tölti be a seregszemle tiszteletbeli elnöki tisztét 2017-től kezdődően.
    

Jurovszkij elmondta, hogy Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb seregszemléjenem válhat kizárólag a kortárs zene terepévé, hiszen akkor azt kockáztatnák, hogy rétegfesztivállá alakulnak, ezért meg kell találniuk az egyensúlyt a kortárs és a korábbi idők zenéje között.
    

Közölte, hogy a fesztivál az ő irányítása alatt is megmarad a kortárs zeneszerzők és művészek népszerűsítőjeként, ezen belül főleg a román alkotókat akarják előtérbe helyezni. Ehhez arra is szükség van - tette hozzá -, hogy a fiatal előadóművészek és karmesterek jó kommunikátorok legyenek. Mindig el kell tudniuk magyarázni, miért tűznek műsorra bizonyos kortárs műveket, ezáltal érdekessé kell tenniük a nehezebben befogadható alkotásokat - mondta Jurovszkij. Fontosnak tartja, hogy a művészek és a kultúraszervezők felkészítsék a közönséget a kortárs zenére és partnerként kezeljék őt.
    

A szervezők ismertették a legközelebbi, 2017-es fesztivál programtervezetét, amelyről Jurovszkij elmondta, kevésbé fűződik az ő nevéhez, hiszen nemrég kapta meg a hivatalos kinevezést a román kulturális minisztériumtól, ezért ő már nagy vonalakban kész programot kapott. Rámutatott, a 2019-es fesztivállal kezdődően fognak érvényesülni jobban az ő művészi elképzelései.
    

Terveiről annyit mondott, hogy nagyobb egyensúlyt akar kialakítani a meghívott nyugati és a keleti művészek között, ugyanis eddig többnyire nyugati előadóművészek és zenekarok szerepeltek a fesztivál programjában. Jurovszkij szerint azonban a keletközép-európai térségben is számos kiváló művész van, így például kitűnő zenekarok működnek Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Moldovában, Ukrajnában - mondta a karmester.
    

Jurovszkij a 2017-es fesztiválon - amely szeptember 2. és 24. között lesz - George Enescu 20. századi román zeneszerző, a fesztivál névadójának Oidipus című operáját vezényli a nyitókoncerten. A szervezők által közölt program szerint a szereposztásban Komlósi Ildikó is helyet kapott. Az opera főszerepét John Relya kanadai basszbariton alakítja.
    

Jurovszkij elmondta, hogy Enescu zenéjét közel érzi magához, és kiemelte, hogy a következő seregszemlén a román komponista 35 művét szólaltatják meg, ami rekordnak számít a fesztivál eddigi történetében.
    

A szervezők által bemutatott program szerint számos világhírű előadóművész lép a közönség elé. Többek között Jonas Kaufmann, Dmitrij Hvorosztovszkij, Thomas Hampson, Philippe Jarousky, Nuria Rial ének-, Lang Lang, Marta Argerich, Daniil Trifonov, Borisz Berezovszkij zongora-, Vadim Repin, Joshua Bell, Anne-Sophie Mutter, Pinchas Zukerman hegedű-, Mischa Maisky és Gautier Capucon csellóművészek.  
    

A szervezők közölték, hogy 2016. szeptember 3. és 25. között megszervezik a George Enescu nemzetközi versenyt zongora, cselló, hegedű és zeneszerzés kategóriában.
    

Vlad Alexandrescu román kulturális miniszter bejelentette, hogy a nemrég hivatalába lépett román kormánynak prioritásai közé tartozik egy új, nagy kapacitású koncertterem megépítése, amely méltó helyszínt biztosíthat a fesztiválnak. Romániában évek óta napirenden szerepel egy korszerű koncertterem megépítése, de eddig nem történt érdemi előrelépés. Ezért az Enescu-fesztiválra meghívott zenekarok a kommunista pártkongresszusok befogadására épült, akusztikailag alkalmatlan bukaresti Sala Palatuluiban kénytelenek fellépni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés