bezár
 

irodalom

2016. 02. 06.
Végel László születésnapi köszöntése a PIM-ben
2016. február 10., 18h, Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Végel László születésnapi köszöntése a PIM-ben Végel László, Kossuth-díjas, vajdasági magyar író 2016. február 1-jén ünnepelte 75. születésnapját és írói munkásságának 50. évfordulóját. Az est ezt a jeles évfordulót kívánja emlékezetessé tenni. Végel Lászlót 2016. február 10-én, szerdán 18 órakor köszöntik a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A vendégeket köszönti: E. Csorba Csilla, a múzeum főigazgatója és Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője. Laudációt mond: Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese. Az ünnepelttel Parti Nagy Lajos író beszélget. Köszöntik: Radnóti Sándor esztéta és Takács Ferenc irodalomtörténész. Moderátor: Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Közreműködik: Dresch Mihály zenész.

Az est programjaként részletet vetítenek a Végel László Neoplanta, avagy az Ígéret Földje című regényéből készült, az Újvidéki Színházban 2014 januárjában, Urbán András rendezésében bemutatott, színházi fesztiválok fődíjaival elismert előadás videófelvételéből. 

„A vajdasági identitásnak”, mondja Végel, akinek hazájában szerbek és magyarok mellett szlovákok, horvátok, románok, bolgárok, romák és németek élnek elismert kisebbségként, „a sokféleség tükrének kell lennie.” Kívülállók és keresgélő, melankolikus rebellisek a hősei, akik – idegenek lévén saját hazájukban – olyan nyelvet beszélnek, amelyet nem mindig értenek meg mások. Ezért kell átlépni a határokat, viszonylagossá tenni a jelentéseket, megtörni a rendet. Végel egyik szép mondása jut az ember eszébe: „A fordítás Európa legfontosabb nyelve.” Ha ezt az európai, kulturális perspektívát összevetjük a nemzeti-materiális aggályokkal, amelyek a jómódú országokban merülnek fel, nyugodtan elszégyellhetjük magunkat. (Matthias Schnitzler: Swinging Vajdaság. Berliner Zeitung, 2011. 09. 29.)

A műsort követően a szerző a legújabb és a korábbi – Bűnhődés, Neoplanta, avagy az Ígéret Földje, Négyszemközt Máraival, Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja – könyveit is dedikálja.

Végel László

A Noran Libro Kiadó és a PIM közös rendezvénye.

Az esemény a Facebookon.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés